Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
MFF-BLOGGEN

Tre MFF-nycklar inför genrepet mot Kiev

Exakt en vecka kvar till första mötet med Chelsea.
Uwe Rösler stängde på fredagen det sista träningspasset på Spanienlägret.
Två mindre skavanker på Guillermo Molins (som är tillbaka i träning) och Oscar Lewicki (som har gott hopp om att vara tillbaka till Chelsea-matchen, i övrigt har Malmö FF:s trupp klarat sig fint genom en stenhård säsongsöppning.
På rekordkort tid ska Rösler har MFF i slag för att kunna möta sig med Chelsea, klura in en cupmatch mot Degerfors (som spelas i Lund) mellan de båda Europa League 16-delarna och sedan ta vidare sats mot en allsvensk revanschsäsong.
Men det är nu allting verkligen börjar.
Genrep på fredagen mot Dynamo Kiev på Estadio Municipal de Marbella och här tre saker som måste funka för Malmö FF om drömmen om att kunna hävda sig mot Chelsea ska kunna leva vidare.

1. El Macos
Mackan och Mackan. Rosenberg och Antonsson. Det är intressant hur Carlos Strandberg värvades hem som det stora kapet, anfallaren MFF skulle förädla och sälja för 50 miljoner, men nu inte är bättre än fyra i Malmös anfallshierarki. Och lika intressant hur MFF-ikonen Guillermo Molins krigat sig förbi Strandberg i rangordningen men inte har en chans mot killen som sågs som en ganska stor chansvärvning när han kom i somras. Marcus Antonsson återvände till Sverige efter att knappt ens ha fått speltid i League One, engelska tredjedivisionen. Nu var han mannen som sköt MFF till 16-delsfinal och är helt given bredvid Markus Rosenberg på topp. Och kanske till och med viktigare än kaptenen. För är det något som behövs i matcher som dem mot Chelsea så är det snabba och uthålliga ben. Och det har Marcus, som dock växer en nivå bredvid Markus spelförståelse.

2. Tres amigos
Det skulle vara ett misstag att säga till Uwe Rösler att han gillar rutinerade fotbollsspelare. Tysken skulle omgående säga: ”Nej, jag gillar bra fotbollsspelare”. Sedan skulle han förklara hur erfarenhet förbättrar spelare och hur det i vissa typer av matcher är ännu viktigare med bra spelare med rätt erfarenheter. Det är en av anledningarna till att Rösler tagit MFF till 16-delsfinal i Europa League med en trebackslinje med en snittålder på 323 år. Förlåt 32,3 år. Trion Lasse Nielsen, Rasmus Bengtsson och Behrang Safari är Rösler go-to-guy i internationella sammanhang och det har onekligen betalat sig väl. De raderade ut FC Midtjylland i Herning och höll nollan i 180 minuter mot Besiktas. Det gäller att Rösler har sin backtrio i topptrim inför Chelsea hemma. Då kan MFF packa med sig drömmen hela vägen till Stamford Bridge den 21 februari.

3. La Fiesta
Otroligt mycket snack om Chelsea, med en vecka kvar till match, och intresset kommer bara att stegras. Det gäller för Uwe Rösler och hans MFF-stab att omfamna det. Att inte slå bakut och signalera till sina spelare att det blir för mycket. Det handlar i stället om att njuta och omfamna utmaningen, så väl på som utanför planen. För mycket? Ja, hade Malmö FF spelat sämre och inte nått så stora framgångar och då hade det inte blivit för mycket. Snarare för lite. Och jag får känslan av att Malmö FF ibland behöver påminna sig själva om just det. Att det inte var mer än fem år sedan man stod på ruinens brant och hade fått ta till externa finansiärer för att ens kunna pröjsa för att få hem sin egen stora son, Markus Rosenberg. När klubben nu är mitt inne i det är det lätt att inbilla sig att det här enorma intresset kring Malmö FF är konstant. Jag har haft det här jobbet i 15 år och det har funnits år då jag fått kriga för att ens få in notiser om MFF. De tiderna är alltid mycket närmre än man tror. Så det handlar om att uppskatta festen, njuta av den och göra den så lång det bara går.