Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

MFF är den STORA vinnaren i Cibicki-flytten

Pawel Cibicki alltså även officiellt klar för Leeds United och det rapporteras om en övergångssumma på mellan 15 och 20 miljoner kronor. Vad jag hört så beror det sannolikt på att MFF får lite mer om det går bra för Cibicki i Leeds (läs; spelar matcher och gör mål).
Som jag ser det är Malmö FF den stora vinnaren i den här affären.
15-20 miljoner kronor in för en spelare som de senaste 14 omgångarna gjort ett mål (på straff till 3–0 i 6–0-segern hemma mot Kalmar) och två assister (till Rakips 4–0 mot Kalmar och till Rakips 2–1 mot J Södra) är en summa som Daniel Andersson i kväll kan hälla upp ett finare glas rött och känna sig nöjd med sig själv för.

Cibicki skriver själv om övergången på Twitter.
Cibicki skriver själv om övergången på Twitter.

Pawel Cibicki har tillhört MFF:s A-lag sedan 2013. Under de fem åren har han en säsong haft en given startelveplats och det var i fjol, då han var utlånad till Jönköping Södra.
Där gavs Cibicki för första gången på allvar den spelkontinuitet som krävdes för att kantmittfältaren/anfallaren skulle kunna visa att han håller klass för att göra rejält avtryck i allsvenskan.
Med tio mål och fem assister på 26 matcher (24 från start, avstängd i två matcher) var Cibicki en starkt bidragande orsak till J Södras tolfte plats och räddat kontrakt.

I MFF lyftes Cibicki upp i A-laget som 19-åring 2013 och har – som många andra spelare från MFF:s U-lag sedan dess och ännu fler framöver – haft svårt att nå startelvenivå. Anledningen är så klart de fantastiska framsteg som började med SM-guldet 2013, fortsatte med guld och Champions League-gruppspel 2014, nytt CL-gruppspel 2015 och SM-guld 2016.
Dessa framgångar och, kanske framförallt, enorma intäkter har gjort steg från MFF:s egna U-verksamhet till en startelveplats i A-laget längre än någonsin.
Det pratas om många talanger underifrån i MFF (kanske allra mest om 18-årige mittbacken Hugo Andersson) och klubben själv har inför 2017 velat minska A-truppen numerärt för att göra vägen kortare för sina egna talanger.
Det är alldeles för tidigt att göra någon djupare analys. Hittills i år har de sportsliga resultaten lett till överlägsen allsvensk serieledning och omedelbar sorti ur Champions League-kvalet.
Vad man däremot kan säga om Cibicki är att utvecklingen aldrig blev riktigt så stor att han blev startelvespelare i Malmö. Om det beror på Cibickis förmåga att utvecklas eller MFF:s förmåga att utveckla låter jag vara osagt.

Vad jag däremot kan konstatera är Leeds under danske tränaren Thomas Christiansen spelar 4–2–3–1 och att Cibicki är sommarens sjunde värvning som konkurrerar om en av de fyra offensivaste rollerna.
Sjätte spelare in är Pierre-Michel Lassoga, 25, striker som de senaste två säsongerna spelat 52 matcher och gjort 10 mål för Hamburg SV.
Leeds sålde förra veckan anfallaren Chris Wood till Burnley för motsvarande drygt 150 miljoner kronor och har nu bra med pengar att återinvestera i truppen.

Helt klart är att Cibicki är på väg till ett spännande äventyr och eftersom han inte ens har en given startplats i Malmö framstår valet av Leeds – med betydligt högre lön och nya chanser – som självklart.
Som jämförelse för vad som väntar Cibicki kan nämnas att Kalmar FF sommaren 2016 sålde anfallaren Marcus Antonsson till just Leeds.
Antonsson hade då varit given i Kalmars startelva i ett och ett halvt år och under den tiden gjort 22 allsvenska mål.
Championship-säsongen 2016/2017 blev det 6 matcher från start, 10 inhopp och 1 mål på 46 ligaomgångar för Antonsson som nu är utlånad till Blackburn i League One.

Det är bara att önska Pawel Cibicki stort lycka till i Leeds!
Och gratulera Daniel Andersson och Malmö FF till en bra affär.