Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bästa möjliga läge att sälja Anders Christiansen

Förra sommaren chocksålde Malmö FF Vidar Örn Kjartansson för 40 miljoner just innan transferfönstret stängde.
MFF dementerar nu det påstådda monsterbudet på Anders Christiansen.
Men studerar man detaljerna går väldigt mycket igen från förra årets storförsäljning.
Och faktum är att bästa tiden att sälja Anders Christiansen är precis just nu.

Malmö FF:s allsvenska serieledning var en ynka poäng när Vidar Örn Kjartansson den 30:e augusti i fjol såldes till Maccabi Tel Aviv för 40 miljoner kronor.
Den isländske anfallaren hade då gjort matchens enda mål borta mot Sundsvall i den 20:e allsvenska omgången.
Från supporterhåll var missnöjet bitvis stort. Det pratades om ett sålt guld och till och med lagkaptenen Markus Rosenberg uttalade sig i frågan:
– Jag har svårt att förstå det (försäljningen) när vi ligger där vi ligger, när det är så tajt med Norrköping och det är tio matcher kvar. Jag tror inte att hans värde skulle gå ner på tio matcher, snarare tvärtom. Stämmer siffrorna så tycker jag inte att det är tillräckligt bra betalt heller.
Men Kjartansson drog till Tel Aviv. Och Malmö FF vann SM-guld ändå.
Nu ryktas Maccabi vara på jakt i Malmö igen och även om sportchefen Daniel Andersson dementerar att israelerna lagt ett bud på summan 50 miljoner kronor så är det faktiskt också det enda han dementerar.
Vad jag förstår är israelernas intresse odiskutabelt. Men om ett eventuellt lagt bud varit lägre än 50 miljoner eller om det ännu inte kommit något konkret bud alls är oklart.
Om man jämför med i fjol så fanns det tidigt rykten om att Vidar Örn Kjartansson skulle kunna lämna MFF efter bara ett halvår.
När Alexander Jeremejeff den 23:e juli 2016 presenterades som ny MFF-spelare hade nyförvärvet och hans representanter fått förklarat för sig att MFF med stor sannolikhet skulle sälja en av sina stjärnanfallare senare den sommaren. De två stjärnanfallarna man då hade var Markus Rosenberg, som sagt att han aldrig skulle lämna klubben, och Vidar Örn Kjartansson. I år ska Bonke Innocent och hans representanter fått höra liknande resonemang i förhandlingarna med MFF, att det inom kort tid kommer att försvinna spelare på innermittfältspositionen. Spelartypsmässigt ligger så klart Oscar Lewicki närmre Innocent, men statusmässigt är Christiansen nummer 1.
Från Israel kom även i fjol tidiga rapporter, då om Maccabis intresse för isländske Kjartansson, och när fönstret var nära att stänga kom ett bud så stort att MFF inte kunde tacka nej.
I och med försäljningen av Vidar Örn Kjartansson gick också Malmö FF, som under 2016 förlorat finalen i svensk cupen och helt missat kvalspel till Europa, från ett ekonomiskt underskott på cirka 30 miljoner kronor till ett positivt årsbokslut.
Ett år senare – efter den snöpliga sortin efter svaga insatser mot FK Vardar – är Malmö FF i samma läge.
Årsbokslutet för 2017 kommer att landa på 10-tals miljoner back (något klubben tidigare kommunicerat att man kan hantera enstaka år) om Malmö FF inte landar en stor spelarförsäljning. Och den enda spelaren i truppen som just nu kan dra in de pengarna är Anders Christiansen.
Den danske mittfältsstjärnans kontrakt går ut efter nästa säsong och transferfönster för transferfönster sänks hans värde.
Där MFF vid den här tiden i fjol ledde allsvenskan med en poäng är försprånget i dag tio och bara ett historiskt tokras kan få Malmö FF att missa SM-guldet 2017. Samtidigt är relationen MFF/Christiansen på väg in i en brytpunkt.
Redan i vinterns transferfönster, med ett år kvar på kontraktet, kan värdet på Christiansen ha sjunkit så pass mycket att Malmö FF har större potential att tjäna pengar via hans tjänster på planen i nästa års CL-kval.
Ur det perspektivet är det tveklöst så att om Malmö FF ska göra en bra affär på att sälja Anders Christiansen så ska man göra det nu.
Och Maccabi Tel Aviv har bevisligen både vilja och ekonomi att betala mer för MFF-spelare än de flesta andra klubbar.
En viktig detalj i frågan är så klart vad Anders Christiansen vill.
Är Israel ett land för den danske mittfältaren? Det vet han bara själv.
Helt klart är att när Christiansen kom till Malmö FF förklarade han att det var för att vinna titlar och spela internationellt.
SM-guld har dansken vunnit men på Christiansens två år i MFF har det blivit två ynka matcher i Europa – 1–1 hemma och 1–3 borta mot FK Vardar.
Samtidigt spelar Maccabi Tel Aviv i kväll retur i playoff till Europa League hemma mot Altach, nästjumbo i österrikiska ligan, en match till vilken israelerna har med sig en 1–0-ledning från bortamötet.
En flytt till Tel Aviv skulle alltså mer eller mindre garantera Christiansen Europa League-gruppspel i höst.
Att sälja sin största innermittfältsstjärna samtidigt som två av truppens tre andra mittmittar – Erdal Rakip och Oscar Lewicki – sitter på utgående kontrakt är så klart komplicerat. Dessutom är Christiansen en playmaker på ett helt annat sätt än övriga tre. Dock har Christiansen haft en tendens att ibland sänka MFF:s bolltempo snarare än att höja den och i perioder har för mycket spel gått genom dansken.
Personligen är jag förtjust i Christiansen som spelare men tveksam till att han är rätt typ av kreativ mittfältare för att MFF ska lyckas internationellt. Mot FK Vardar var Anders Christiansen, över två matcher, en av de MFF:are som underpresterade mest.
När jag lägger ut hela pusslet är det mycket som gör en storförsäljning av Anders Christiansen till Maccabi Tel Aviv sommaren 2017 väldigt logisk.
Hur det blir återstår att se.
Det israeliska transferfönstret stänger först den 5:e september. För att MFF ska sälja måste priset vara riktigt högt. Och de riktigt höga summorna trillar sällan in förrän just innan fönster stängs.