Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
MFF-BLOGGEN

Krönika: Vinn – för att hålla liv i säsongen

I kväll gäller det. Ska Malmö FF hålla liv i sin Champions League-dröm? Foto: Bildbyrån
I kväll gäller det. Ska Malmö FF hålla liv i sin Champions League-dröm? Foto: Bildbyrån

Alla resor börjar någonstans.
Malmö FF är i Strumica för att hålla resten av säsongen vid liv, för att boka en plats i Slaget om Skandinavien och ta ett steg närmare säckarna med pengar som delas ut i finrummet Champions League.
I kväll behöver det inte vara mer glamoröst än att MFF vinner säsongens viktigaste match hittills.
Det hjälper att den största vinnarskallen är tillbaka.

Stadion Mladost i Strumica är långt ifrån Champions Leagues finrum.
Här finns inte glansen från Santiago Bernabeu i Madrid, Juventus Arena i Turin, Parc des Princes i Paris. Baksidan på ena läktaren är garage och verkstäder. Restaurangerna runt är lyxigare än arenan som inte ens Vardar vill spela på.
Ingen Champions League-hymn kommer dåna ut ur högtalarna om det inte är ur de tillresta MFF-fansens egna hörlurar.
Men det är här det måste börja om det ska bli något alls.
Det är här, på en arena för 5 500 åskådare, utan tak på större delen av arenan, utan eluttag på pressläktaren, med slitna stolar… Ja, ni förstår.
Men alla resor måste ofrånkomligt börja någonstans.
MFF:s börjar här.
Nu måste man se till att drömmen inte tar slut här också.

Det går att gräma sig över 1–1 i det första kvalmötet mot FK Vardar, en match som Malmö FF dominerade, men där det makedonska mästarlaget visade att man kan såra om MFF inte är tillräckligt vakna.
Vardar är bättre än Ventspils och Zalgiris, men är ett lag som Malmö FF har alla förutsättningar att slå ut ur Champions League-kvalet.
Resultatmässigt är det fördel Vardar. 0–0 räcker för att klubbens stormrike ryske ägare Sergej Samsonenko ska få jubla för första gången över ett kvalavancemang.
Men spelmässigt är det fördel Malmö.
Och psykologiskt.
Vardar har inte gått vidare i Europaspelet sedan 2005 – något som Åge Hareide, mästaren på CL-psykningar i tidigare kvalspel, tycker att hemmalaget ska påminnas om.
Vardar spelar inte heller på sin egen hemmaplan, vilket borde vara en nackdel för dem.

Den största psykologiska fördelen har Malmö FF ändå i Markus Rosenbergs återkomst.
Vinnarskallen Rosenberg saknades mot Vardar i första kvalmötet och jag vill i alla fall hävda att MFF aldrig hade tappat 3-1 mot Sirius med Rosenbergs kravställande på sin omgivning på planen.
Nu kanske han startar, kanske inleder han på bänken. Det är en svår avvägning för Magnus Pehrsson som måste väga nyttan mot Vardar kontra det som kan vänta redan om en vecka i Köpenhamn där Rosenberg definitivt måste kunna spela.
Men alla vet vad Rosenberg betyder för MFF, hur hans CL-cv ser ut. Även Vardar.
Vinnarmentalitet. Rutin. Ledaregenskaper. Kvalitet.
En som borde få chansen från start är Magnus Wolff Eikrem. Norrmannen har haft en tung säsong, men visade i första mötet vilken tillgång han kan vara med sin passningsfot, på hörnor och frisparkar. I hemmamötet hade MFF länge problem med kvaliteten i den sista avgörande passningen och slarviga hörnor. Med Eikrem på planen får man den.

Det här är årets viktigaste match för MFF. Och i slutändan handlar det bara om resultatet.
En seger i Strumicas högsommarvärme, i går var det svalt efter regn men i dag ska den 30-gradiga värmen vara tillbaka, och ett ännu hetare Slaget om Skandinavien mot FC Köpenhamn väntar redan nästa vecka.
Då lever också chansen att nå ett europeiskt gruppspel (förlust i tredje omgången ger en playoff-plats till Europa Leagues gruppspel).
Ekonomiskt är det en gigantisk skillnad på att åka ut nu och få cirka två miljoner kronor.
Smulor i jämförelse med de senaste CL-säsongerna där MFF dragit in totalt 400 miljoner när man nått gruppspelen.
En förlust kommer säkerligen också få konsekvenser i truppbygget, medan en seger ger skjuts in i hösten där även ett allsvenskt guld och en andra stjärna på tröjan jagas.
MFF har allt att spela och vinna för. Nu ska bara jobbet göras.