Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
MFF-BLOGGEN

Korrekta avstängningar på MFF-stjärnorna

Två matcher för Behrang Safari.
Tre för Franz Brorsson.
Efter att ha vevat tv-bilderna fram och tillbaka i ett par dagar tycker jag att det är ett helt korrekt beslut och ser ingen anledning för Malmö FF att överklaga.

Behrang Safari drogs i tröjan av Hosam Aeish, fick frispel och agerade under en kort men intensiv period på ett så aggressivt sätt att ett rött kort var oundvikligt.
Safari hade handen i ansiktet på Aeish men utdelade inte något slag – dock fick Safari rött kort och i mina ögon är två matchers avstängning det enda rätta beslutet.
Det röda kortet, utan varningar innan, var korrekt och då är det alltid två matchers avstängning. Det kan bli fler om det finns inslag i spelarens agerande som gör föreseelsen grövre, men i Safaris fall kan inte jag se något sådant agerande.
Den domen innebär att Behrang Safari efter avstängningen mot Hammarby nu även missar mötet med Norrköping på söndag, men är tillbaka till bortamötet mot AIK 29 maj.
Samtidigt som domen mot Behrang Safari kom också den mot Franz Brorsson efter hans röda kort efter tacklingen mot Saman Ghoddos.
Franz Brorsson döms till tre matchers avstängning, vilket innebär att Brorsson missar även matchen mot AIK.
Jag anser att även domen mot Franz Brorsson är korrekt.
Brorsson tar rejäl fart för att stoppa en kontring, han fokuserar minst lika mycket på spelaren som på bollen och kraften i Brorssons agerande (vilket enligt riktlinjerna ska vara något som till stor del vägs in i beslutet) är stor, omdömeslöst stor, och jag köper inte snacket om att Brorsson går på bollen.
Det är faktiskt så att det är Ghoddos lilla lyftning som gör att bollen träffar Brorsson snarare än tvärtom.
Dessutom kommer Brorsson in i duellen med fotsulan och därmed dobbarna på väg upp mot Ghoddos ben.
Brorssons agerande är farligt spel, omdömeslöst och osportsligt i samma sekvens.
Det är så illa att det ligger en nivå upp från utgångsläget för ett direktrött som är två matchers avstängning. Därför är tre matchers avstängning som jag ser det helt korrekt dom.
Det är absolut inte värre än så. Men det är värre än det som man får två matcher för vid en direktutvisning.
Avstängningarna innebär så klart att MFF får fortsatta defensiva problem mot Norrköping och AIK. Närmast är Anton Tinnerholm avstängd och Felipe Carvalhos fysiska status är högst oviss.
På längre sikt finns en annan problematik.
Behrang Safari har vid flera tillfällen brusat upp i MFF-tröjan och en så viktig och rutinerad spelare måste kunna hålla sig kall nog för att inte sätta sitt eget lag i skiten.
Och Franz Brorsson drog på sig ett liknande rött kort IFK Norrköping i sista omgången 2015.
Det är en del av hans spel som måste bort för att han ska kunna fortsätta utvecklas som han gjort och i framtiden kunna bidra så mycket som möjligt till Malmö FF.