Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Golfbloggen

Ilskan mot regelmakarnas förslag: ”Finns inte en chans”

Under tisdagen släppte The R&A och USGA nyheten om att att man planerar att ”dra tillbaka” golfbollen.
Reaktioner från spelare och utrustningstillverkare har inte låtit vänta på sig.
– Jag tror inte att det finns en chans att det går igenom. En av de coolaste sakerna med golf är att du som 30-handicapare kan spela med en PGA Tour-spelare och utöva samma sport, säger den tidigare Ryder Cup-spelaren Keegan Bradley till PGA Tour Radio.

Två hard hitters som inte diggar regelmakarnas förslag.Foto: TT och Shutterstock

Förslaget är ute på remiss och kan träda i kraft 2026. Då kan det bli aktuellt med olika regler för elitspelare och hobbygolfare.

Redan innan nyheten släpptes hade världstvåan Jon Rahm berättat hur han kände i frågan, och beskrivit de ökande slaglängderna som en naturlig utveckling i en sport där de bästa strävar efter att bli ännu bättre.
– Jag förstår inte varför alla är så besatta av slaglängder. Jag kan göra det enkelt för er. Sedan Tiger Woods slog igenom har det kommit bättre sätt att avläsa och träna våra kroppar. Fler går till gymmet, och fler tränar bättre. Flera spelare svingar med bättre sekvens och får ut mer av sin kraft, samtidigt som tekniken blivit lite bättre.
– Jag förstår vad man vill åstadkomma, men generellt är vi väldigt mycket bättre atleter i dag, och det är en utveckling som sker i varenda sport. Jag tror vad de gör, framförallt med att göra banorna längre, kommer bara få oss spelare att fokusera ännu mer på längd. Att dra tillbaka bollen, och stoppa utvecklingen, är inte alls att hjälpa spelet. Det stoppar oss spelare från att driva golfen framåt.

LÄS MER: Här hittar du detaljerna kring förslaget om att ”dra tillbaka” golfbollen

”Mest fasansfulla du kan utsätta spelet för”

Ord och inga visor från Rahm.
Kollegan Keegan Bradley är inne på samma sak.
– Jag tror inte att det finns en chans att det går igenom och vi använder en kortare boll på PGA-touren. En av de coolaste sakerna med golf är att du som 30-handicapare kan spela med en PGA Tour-spelare och utöva samma sport. Det är en sak som gör golfen unik. Det är ju inte så att jag skulle kunna dra på mig mina skydd och spela amerikansk fotboll med Tom Brady. Jag hade ju blivit mördad.
– Men det kan möjligen bli så att vi åker till US Open och British Open och måste spela en kortare boll i de tävlingarna som ska vara golfens ultimata test. Men det hade lett till väldigt många irriterade spelare, säger han och avslutar:
– Jag känner bara att med allt som händer i proffsgolfen för närvarande så är det bara väldigt dålig tajming att ta upp en sådan här fråga.

LIV-golfaren Bryson DeChambeau har byggt hela sin karriär på att slå långt, ett recept som bland annat lett till en US Open-titel.
– Att dra tillbaka bollen tycker jag är det är det mest fasansfulla du kan utsätta spelet för. Du bör inte dra tillbaka bollen utan snarare göra golfbanorna svårare. Alla vill se en lång drive, det är en stor anledning till att folk tycker om vad jag gör.

JT: ”Inte för spelets bästa”

En av de mest populära på PGA-touren, Justin Thomas:
– Jag är besviken men inte överraskad. Jag tycker att USGA under flera år har visat att de tar egocentriska beslut, som även om de själv tycker det inte är för spelets bästa. Jag kan inte förstå hur detta ska hjälpa spelet växa. Detta är katastrofalt för spelet, och som jag ser det så är en av de coolaste sakerna med golf att du och jag kan spela exakt samma golfboll.
– Nu vill de att så inte längre ska vara fallet. Om inte PGA-touren applicerar den här lokala regeln så får vi fyra tävlingar på året då proffsen spelar med en annorlunda boll. På vilket sätt är det bra för spelet?
– Atleter kommer alltid att bli bättre, och vi kommer svinga snabbare. Men detta är lite som att öka längden på ett hundrameterslopp bara för att bästa tiden ska vara den samma. Klart jag är emot det.

Två sidor av myntet: ”Gör spelet snabbare”

Men givetvis är det inte bara negativ kritik som riktats mot förslaget.

Den tidigare Ryder Cup-kaptenen och trefaldige majorvinnaren Padraig är en av de som stöttar förslaget.
– Det finns så många vinnare på detta. Kostnaderna för att bygga golfbanor och underhålla dem går ned. Spelet kommer att gå snabbare eftersom banorna kan vara kortare och eftersom det inte i samma utsträckning kommer att gå att nå in på par fyror och par femmor så blir det mindre väntan, säger han.
– Gamla banor blir relevanta igen, och dessutom är går bollen så långt nu att det nästan är farligt att spela.


HAR DU NYHETSTIPS? KONTAKTA MIG HÄR

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger