Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Golfbloggen

Netflix-serien som ska lyfta golfen: ”Ett otroligt år att följa…”

När ”Drive to Survive” släpptes lyfte Netflix-serien Formel 1-intresset till nya höjder.
Nu är det golfens tur.
Den 15 februari släpps ”Full Swing”.
– De har valt ett helt otroligt år att börja följa PGA-touren, säger Ian Poulter.

Serien har varit en stor snackis sedan det för drygt ett år sedan stod klart att ”flugan på väggen-dokumentären” skulle släppas. Inspelningarna började under den inledande fasen av 2022 och givetvis kunde man inte valt ett mer intressant år att följa golfstjärnorna än det då tourkriget mellan PGA- och LIV-touren brakade loss.

Det är samma produktionsteam som står bakom ”Full Swing” som skapade formel 1-serien ”Drive to Survive” och förhoppningarna inom golfvärlden är naturligtvis att effekten ska bli densamma.
Dock räknade man på förhand kanske inte med att tiden filmmakarna också skulle få dokumentera den mest turbulenta säsongen spelet varit med om.

I serien följer Netflix med PGA-touren under årets tävlingar och dokumenterar så väl glädjerus som hjärtskärande förluster, precis som alla de kontroverser som ägde rum. Detta har sedan kondenserats ned till åtta 45 minuter långa avsnitt.

Följ med bakom kulisserna

Startpunkten blir ett avsnitt med namnet ”Frenemies”, som fokuserar på Jordan Spieths och Justin Thomas vänskap från barndomen och fram till dagarna då de gör upp om stora titlar på golfbanan.

Men du får också följa med bakom kulisserna och se hur de spelar kort om stora pengar medan de flyger privatjet till tävlingar, och hur de diskuterar Spieths tal inför att han ska vara best man på Thomas bröllop.

I takt med att 2022 fortskrider skiftar fokus relativt omgående till det så kallade tourkriget och friktionen mellan PGA-touren och LIV Golf.
I avsnitt två och tre följer Netflix-teamet Ian Poulter och därefter Brooks Koepka, två spelare som båda tagit steget över till den saudiska satsningen. I avsnittet som fokuserar på Koepka får vi se hur han bryter ihop efter att så när ha vunnit Phoenix Open, och då visar upp en osäkerhet som går helt emot den hårda yta han tidigare gett sken av i olika intervjuer.
– När vi började dejta vann han till höger och vänster, men nu är jag orolig för famtiden, säger hans hustru Jenna Sims i trailern.

Säsongsfinalen har fokus på Rory McIlroy och hans Fedex Cup-seger.
Initialt hade McIlroy sagt nej till att medverka i serien. Men sakta men säkert kom han att ändra inställning. Kanske för att försvara PGA-tourens position, inte minst eftersom LIV tidigare i serien fått så stort utrymme?
– PGA-touren är den bästa platsen för de bästa spelarna, men den måste utvecklas, säger han.
Kanske är Netflix-serien ett steg i det.

HAR DU NYHETSTIPS? KONTAKTA MIG HÄR

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger