Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Golfbloggen

LIV-touren ett steg närmre världsrankingpoäng?

PGA Tour-chefen Jay Monahan och hans motsvarighet på Europatouren, Keith Pelley har på inrådan av jurister lämnat kommittén som granskar LIV-tourens ansökan om världsrankingpoäng.

Nu spekuleras vilt i om den Saudiska satsingens spelare kommer få tillgodoräkna sig poäng – något som skulle vända maktbalansen inom proffsgolfen upp och ned.

Henrik Stenson är en av de som tagit steget över till LIV-touren. Skulle han få tillgodoräkna sig världsrankingpoäng innebär det en väg in till majortävlingarna.Foto: Shutterstock och TT

Under det senaste året har ett av de främsta argumenten för att stanna kvar på PGA-touren och inte gå över till LIV varit att den saudiska satsningen inte ger rankingpoäng och att spelarna på så vis får svårt att kvala in i majors.

Nu kan det bli ändring på det.

För på inrådan från jurister har PGA Tour-chefen Jay Monahan och hans motsvarighet på Europatouren (DP World Tour) Keith Pelley lämnat den tekniska kommitté inom OWGR (Official World Golf Rankings) som behandlar LIV:s ansökan om världsrankingpoäng.

Greg Norman fick sin vilja igenom

Detta är något som LIV:s vd Greg Norman efterfrågat under en längre tid då han menar att de båda cheferna suttit i en jävsposition.
Även Keith Waters, operativ chef på DP World Tour, har lämnat processen.
Därmed består kommittén nu enbart av ordföranden Peter Dawson och representanter från de fyra majortävlingarna; Augusta National, PGA of America, USGA och R&A.

Redan i juli förra året skickade LIV in sin ansökan om världsrankingpoäng.
Generellt sett tar det mellan ett och två att behandla en ansökan.
Med rådande upplägg uppfyller LIV inte alla kriterier OWGR använder som krav på de tourer som får ansluta sig; bland annat har man ingen kvalgräns, och det finns inget sätt att kvala in till tävlingarna.


HAR DU NYHETSTIPS? KONTAKTA MIG HÄR

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger