Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Golfbloggen

Klassiska Ryder Cup-banan tar steget till LIV

Valderrama stod värd för ett av tidernas mest minnesvärda Ryder Cup 1997 och har år efter år också varit spelplats för tävlingar på Europatouren.
Men från och med 2023 ingår man istället i LIV-touren.
Den saudiska satsningen har dessutom snott mexikanska El Camaleon från PGA-touren.

I spanska Sotogrande hittar vi en av golfvärldens både mest anrika och smalaste banor.Foto: TT

Några av spelets största stjärnor har redan lämnat PGA-touren för LIV Golf. När den saudiska satsningen under onsdagen presenterade spelschemat för 2023 stod det klart att flera klassiska banor går samma väg.
– Banorna har stått värd för några av de bästa ögonblicken i golfhistorien, och vi är stolta över att få möjligheten att bygga nya traditioner för vår sport, säger LIV-tourens VD Greg Norman.

El Camaleon i mexikanska Mayakoba har stått värd för PGA Tour-tävlingar hela 16 gånger. När LIV-touren drar igång i februari inleder man säsongen just där.
Därifrån fortsätter LIV med tävlingar i Australien och Singapore innan den kanske mest omstridda tävlingen går av stapeln på en av de mest ikoniska spelplatserna i europeisk golf; Valderrama.

LÄS MER: Här hittar du allt om den kontroversiella LIV-touren

Slag i magen för PGA-touren

Uppgifter till undertecknad gör gällande att Valderrama själva agerat sedan de varit missnöjda med de namn Europatouren lyckats locka till Spanien för deras tävling.
LIV-tävlingen på Valderrama spelas den 30 juni till 2 juli, 2023.

Banan har utöver Ryder Cup stått värd för två WGC-tävlingar och det Volvo Masters som en gång i tiden var Europatourens final. När Race to Dubai introducerades har banan dock stått mer i skuggan och givetvis är det en delförklaring till vart vi är i dag.

LÄS MER: Ett banbesök 2019 – Golfbloggen spelar Valderrama

När det kommer till PGA-tourens tapp av El Camaleon är det självfallet ytterligare ett hårt slag för touren och deras chef Jay Monahan. PGA-tourens senaste besök på banan kom så sent som i början av november då Russel Henley vann en tävling som Viktor Hovland dessförinnan vunnit två år i följd.
Banan var en av väldigt få icke-amerikanska banor som fått något av en klassisk status på touren.
Valet kan också förklaras av att LIV Golf redan säkrat upp de två klarast lysande mexikanska stjärnorna i form av Abraham Ancer och Carlos Ortiz.

HAR DU NYHETSTIPS? KONTAKTA MIG HÄR

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger