Golfbloggen

Svensk superuppgörelse i Spanien: ”Ingen anledning att hålla igen”

Säsongen på Ladies European Tour har i mångt och mycket handlat om två personer: Linn Grant och Maja Stark.
När tourfinalen går av stapeln på torsdagen är det två goda vänner som gör upp om totalsegern.
– Fajten har pågått hela året, säger Grant när duon intervjuas tillsammans på tourens hemsida.

Två svenska stjärnor (och vänner) gör upp i Spanien.Foto: Tristan Jones / LET

Bara en tävling återstår av säsongen på Ladies European Tour; finalen på Alferini Golf i södra Spanien.
Det har varit en uppvisning från två spelare som blev proffs så sent som i augusti 2021, och i dag återfinns de båda två bland de 50 bästa på världsrankingen.

Linn Grant har redan säkrat sin titel som Ladies European Tour Rookie of the Year och leder med sina 3 394, 91 poäng också tourens ranking tätt före kompisen Maja Stark. Stark är futtiga 69.77 poäng bakom.
Allt talar därmed för en rafflande upplösning nere i Spanien.
– Fajten har pågått hela året och det vore nästan synd om den var över innan finalen. Det känns som att det var meningen att det skulle bli så här, säger Linn Grant.

Vänskapen det bestående minnet

Sedan de blev proffs förra året har de tillsammans vunnit nio titlar på touren. Till dessa kan segrar på både den svenska och sydafrikanska touren adderas, precis som ett flertal ytterligare topp-placeringar.
Men alla framgångar till trots så är det ändå en annan sak som är det starkaste minnet.
– När jag blickar tillbaka på året så är det inte resultaten jag ser. Det är mer att det varit väldigt kul att umgås med en vän under ett helt år, säger Maja Stark och syftar på Linn.
– Ett av mina favoritögonblick var en kväll under Amundi German Masters. Vi delade rum och var båda så trötta. Något trams kom upp och vi kunde bara inte sluta skratta. Att göra det här tillsammans har varit fantastiskt och nu är det kul att en av oss kommer vinna också.

”Finns ingen anledning att hålla igen”

Svenskduon kommer den inledande speldagen att gå i samma grupp (12.05). De har sällskap med den försvarande mästarinnan Carlota Ciganda, från Spanien.
Så länge Linn Grant besegrar eller slutar lika med sin vän vinner Grant totalställningen, medan Stark måste vinna mot Grant för att ta hem totalen.
– Hur man agerar kommer bero på situationen. Banan avslutas med två par-femmor och en par-trea, så man kan spela ganska aggressivt, vilket passar oss båda, säger Grant.

Stark fyller i:
– Vi är båda aggressiva spelare som inte håller tillbaka även om vi är i ledningen. Planen är bara att fortsätta jaga birdies. Om jag skulle vara nöjd med paren och Linn då gör två birdies och går om mig, då skulle jag vara väldigt irriterad på mig själv. Så det finns ingen anledning att hålla igen.


HAR DU NYHETSTIPS? KONTAKTA MIG HÄR

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger