Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Golfbloggen

UPPGIFTER: LIV-touren köper tid i amerikansk TV

LIV Golf är i slag med att köpa tid i amerikansk TV.
Enligt källor till GolfWeek gör den Saudi-backade touren en deal med Fox Sports.
Det anmärkningsvärda i sammanhanget är det är LIV som betalar för tiden i rutan – och inte Fox som betalar för sändningsrättigheterna.

Dustin Johnson är en av spelarna som tagit steget över till LIV Golf.Foto: AP

Det är brukligt att mediehusen betalar stora pengar för rättigheter till diverse idrottsevenemang. Men när det kommer till LIV Golf är det snarare så att den saudiska statliga investeringsfonden som äger tävlingarna betalar för att golfen ska visas i de amerikanska TV-rutorna.
I USA betraktas detta som ett bevis på LIV:s misslyckande i att skapa kommersiellt intresse för tävlingarna.

Enligt GolfWeeks källa, en högt uppsatt tjänsteman inom amerikansk TV, har LIV kontaktat flera av de stora TV-bolagen. Men varken NBC, CBS, Disney, Apple eller Amazon har visat större intresse. Donald Trumps svärson Jared Kushner, vars bolag Affinity Partners 2021 mottog över 2 miljoner dollar från den saudiska investeringsfonden, ska ha ringt olika bolag för att skapa hajp. Till slut fick han napp hos Lachlan Murdoch, ordförande och VD på konservativt viktade Fox.
– Men många på Fox vill inte ha med detta att göra, men de blir tvingade, säger källan.

LÄS MER: Här hittar du allt om LIV Golf

”En svag och smutsig produkt”

LIV ska ha velat ha en avgift för år 2 och garanterade sändningstider i kabel-TV men förslagen nekades av Fox. I dealen som nu verkar formaliseras ska LIV själva svara för produktionen från tävlingarna och för reklamförsäljning.
– Annonsörer som ens rör vid produkten kommer att kritiseras hårt. Det är en svag produkt som dessutom betraktas som smutsig. ska en mångårig TV-höjdare ha sagt till GolfWeek medan han refererat till Saudiarabiens användande av LIV som ett försök till sportwashing.

Enligt källorna till GolfWeek ska en överenskommelse mellan LIV och Fox vara nära, men ännu är inget påskrivet. Det är inte heller klart om avtalet gäller från 2023 eller redan under hösten. Det återstår tre LIV-tävlingar innan årsskiftet.

I Sverige sänder Viasat LIV-tävlingarna.


HAR DU NYHETSTIPS? KONTAKTA MIG HÄR

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger