Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Golfbloggen

KRÖNIKA: Därför var Golfförbundets uppbrott med Stenson oundvikligt

De officiella kommentarerna är få.
Känslorna är desto fler.
Här är bakgrunden till Svenska Golfförbundets uppbrott med Henrik Stenson.

Henrik Stenson skakar hand med Donald Trump under LIV-tävlingen i New Jersey. Många förvånades över utrymmet den tidigare presidenten gavs för att sprida sina budskap under tävlingen.Foto: Shutterstock

Svenska Golfförbundets uppbrott med Henrik Stenson är en vattendelare som upprört många. Och när man känner av vart vindarna blåser, både bland initierade inom golfbranschen och vanliga golfare, verkar det som att en majoritet är på Stensons sida.
Dock kan samma människor säga att de inte gillar Saudi-backade LIV Golf.
Men man måste ha i åtanke att frågorna är sammanflätade och faktum är därför att Svenska Golfförbundet av flera anledningar, några som de valt att kommunicera och några icke kommunicerbara, inte hade något val. De var tvungna att säga upp samarbetet.
Nedan ska jag försöka förklara varför.

Stenson blev en nyckelbricka i golfpolitiskt spel

Människan Henrik Stenson är givetvis densamme som han alltid varit: Sveriges främste manlige golfare någonsin, och framförallt en person som på nobelt vis investerat tid, energi och pengar i både svensk junior- och paragolfverksamhet.
Samtidigt som det går att påstå att ”du är summan av dina handlingar” är vi många som fortfarande beundrar honom både spelare och människa.
Så är även fallet inom förbundet där flera jag pratat med berättar om ”det svåraste moraliska beslut som tagits”.

Men Henrik Stenson blev en nyckelbricka i ett golfpolitiskt spel. Han var medveten om det och han utnyttjade det.

När Henrik Stenson värvades av LIV Golf rankades han en bra bit utanför topp 150 i världen. Det gick att påstå att han sett sina bästa golfdagar, och om det inte vore för att han utsetts till Ryder Cup-kapten så är det inte alls sannolikt att han ens varit ett intressant namn för den saudifinansierade touren.
Ändå fick han 500 miljoner kronor för att ta steget över. Väldigt mycket större pengar än exempelvis Ian Poulter och Lee Westwood. Dessa miljoner betalde LIV gladeligen eftersom signalvärdet innebar att ett av de traditionella tourernas största hedersuppdrag dissades. Värvningen var en del i försöket att slå sönder den etablerade proffsgolfen.

Och genom proffsgolfens ekosystem är förbundets tävlingsverksamhet en del av vad man gav sig på.

LÄS MER: Här hittar du allt om LIV Golf

Ett avståndstagande mot LIV snarare än Stenson

Trots detta grundar sig förbundets beslut inte främst i vem Henrik Stenson är, utan vad LIV är och inte är, tillsammans med de saudiska ägarnas syn på mänskliga rättigheter.
Då det skulle dra ut förbundet på en väldigt snårig stig har de valt att inte nämna det senare i sina kommentarer.

Exempelvis spelar Anna Nordqvist golf med GolfSaudi printat på ärmen och med det statligt ägda saudiska oljeföretaget Aramcos logga i pannan.
Samma Aramco som är en av damgolfens största sponsorer.
Som sagt, en snårig stig…

Det är en stig som visserligen hade varit svår men inte omöjlig att ta sig fram på. För förbundet samarbetar inte med individer med koppling till diktaturer. Punkt slut. De har inte heller sponsorer från den typen av länder. Med detta sagt har man inga samarbeten med Anna Nordqvist och även om man inte kommunicerat det så är politiken självfallet också en huvudanledning till att man bryter med Stenson.

För faktum kvarstår att LIV ägs av den saudiska statens investeringsfond. Ordförande där är kronprinsen Mohammed bin Salman. Samma kronprins som på senare år godkänt både mordet på journalisten Jamal Khashoggi och ett antal massavrättningar baserade på sexuell läggning.
När Henrik Stenson bestämde sig för att hoppa på LIV-tåget bestämde han sig också för att jobba/sportwasha för diktaturen Saudiarabien. För ett svenskt idrottsförbund, med den värdegrund som idrotten i Sverige baseras på, går det inte att samarbeta med en företrädare för LIV-touren.

LÄS MER: Här hittar du allt om Henrik Stenson

Stora skillnader gentemot andra fall

Få är i dag ovetandes av begreppet ”sport washing”. Saudiarabien är ett av de länder som intensivast ägnar sig åt detta. Syftet är att flytta uppmärksamhet från förtryck och diskriminering till vad som sker på idrottsarenan eller landets nybyggda golfbanor.

Men skon klämmer på flera ställen. Det går absolut att hävda att svenska företag – ja, till och med på regeringsnivå – gör affärer med Saudiarabien. Landets statliga investeringsfond äger också Premier League-laget Newcastle och är en av Ladies European Tours största sponsorer.
Men LIV är fortfarande en helt annan sak.
I de ovan nämnda fallen (inklusive Aramco Series på Ladies European Tour) har Saudiarabien inställsamt blivit en del av de rådande ekosystemen, puttat in pengar i något som redan funnits och hjälpt det växa. När det kommer till LIV Golf har man istället gett sig på ett kidnappningsförsök av hela proffsgolfen på herrsidan.

Svenska Golfförbundet och tävlingsgolfen (från junior till yppersta elit) i Sverige är en del av det ekosystem som har PGA-touren och majors i toppen. Under närmre hundra år har förbundet med rankingar, juniorutveckling och en tävlingstrappa som innebär att vem som helst kan nå toppen, varit med och skapat detta ekosystem.
Och när LIV Golf sedan försöker slå det i spillror kan man helt enkelt inte samarbeta med en av deras företrädare.
För en företrädare är just vad Henrik Stenson blev när han skrev på med den saudiska touren. I kontraktet reglerar LIV när Stenson får prata, vem han får prata med och vad han får säga.

Svenska Golfförbundets generalsekreterare Gunnar Håkansson och Henrik Stenson.Foto: SGF och AP

Generalsekreteraren: ”Hotar vårt system”

För att skapa mig en så omfattande bild som möjligt ligger en rad telefonsamtal till grund för denna krönika. Ett gick till Svenska Golfförbundets generalsekreterare Gunnar Håkansson. Han berättade om ett svårt beslut, men gav också en rad tydliga besked.
– Vår modell bygger på att utveckla spelare från unga år hela vägen till toppen. Det är som att börja i division 7 och sluta i Premier League. Det är något som är uppbyggt under mer än hundra år, med ram- och regelverk som alla förhåller sig till.
– När en helt främmande form, som inte är idrott på samma sätt utan bara en stängd serie uppvisningstävlingar, har så sjukt mycket pengar som LIV har nu så kan det slå sönder hela systemet. Potentiellt sett har de pengar att köpa över alla de bästa spelarna, och gör de det så blir det inget värde kvar i vårt system. För det är de bästa spelarna som är värdet i vårt system. Utan dem så går det inte att sälja in ett arrangemang och då riskerar vårt system att krackelera.

Henrik Stenson visste givetvis vad han gjorde när han tog steget över till LIV Golf. Han vände hela det etablerade systemet ryggen. Systemet som hjälpt honom till toppen. Systemet Svenska Golfförbundet är en del av. Därför hade förbundet inget val. Det blev oundvikligt att bryta med Sveriges bäste herrgolfare någonsin.
Under ett par veckors tid hölls sedan en dialog med Stenson, men det fanns ingen återvändo.

Vad det får för följdeffekter är svårt att sia om. På kort sikt lär inte Henrik Stenson, som efter sidbytet är persona non grata på Europatouren, finnas med som värd under nästa års Scandinavian Mixed. Välinitierade källor säger dock att tävlingen kommer att leva vidare och spelas i Stockholmsregionen 2023, dock med andra huvudpersoner än tidigare.

Vad mer som händer inom proffsgolfen kan bara framtiden utvisa.


HAR DU NYHETSTIPS? KONTAKTA MIG HÄR

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger