Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Golfbloggen

Världens bästa amatörgolfare är svensk: ”Det är väldigt coolt!”

Vi har svenskt i toppen på amatörernas världsranking.
Ett framtida steg ut på proffstourerna är givet. Men själv skyndar Ludvig Åberg sakta.
– Jag går i skolan ett år till, säger Eslövssonen.

Ludvig Åberg i den svenska landslagsdressen.Foto: Göran Söderqvist.

Han är förste svenske herrgolfare någonsin att inneha den ärofyllda platsen som världens bästa golfare som ännu inte tagit steget in i proffslivet.
Resultaten strömmar in på löpande band för Ludvig Åberg som till vardags spelar collegegolf på Texas Tech University. Under 2021-2022 ha det blivit hela fem segrar och en rad ytterligare topp-placeringar för 22-åringen från Eslöv. Han har också fått några starter på PGA-touren.
– Jag har ett år kvar på skolan här i USA så nästa steg är att kvala in mig på touren här borta. Tack vare PGA Tour University, som startades för några år sen, har vi collegespelare möjlighet att få Korn Ferry-status (en nivå under PGA-touren) direkt efter skolan vilket är kanon. Därefter kan man då ta sig vidare till PGA-touren.
Den vägen har kompisen Vincent Norrman nyligen tagit. Och Åberg planerar att göra honom sällskap.
– Det här med LIV är ingenting som lockar för min del. Det är inte riktigt på det viset jag föreställer att min proffskarriär ska se ut.

LÄS MER: Krönika från när Ludvig Åberg vann Barsebäck Resort Masters – ”Förde tankarna till Henrik Stensons spel”

USA-flytten: Personlig utveckling gav resultat på banan

Hur känns det att vara nummer 1 bland amatörer?
– Såklart väldigt roligt att få klättra upp på förstaplatsen. Jag har haft ögonen på den under en längre tid och att få se sitt namn högst upp är så klart väldigt coolt.
Vad har varit de viktigaste steget på vägen?
– De viktigaste stegen för min del har först och främst varit Riksidrottsgymnasiet i Helsingborg. Hade jag inte gått där hade jag inte träffat min tränare Hans Larsson, som jag jobbar med fortfarande, eller fått ta del av all utbildning inom golfvärlden som erbjuds där.
— Sedan har jag Swedish Golf Team att tacka för väldigt mycket för i form av träning, tävling och stöttning i olika former. Men jag tror det viktigaste har varit och komma över på skola här i USA så jag fått mäta mig mot de bästa i världen samtidigt som jag lärt mig väldigt mycket. Det betyder mycket att flytta hemifrån, hantera ett nytt språk och så vidare.

HAR DU NYHETSTIPS? KONTAKTA MIG HÄR

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger