Golfbloggen

Rysare när British Open skulle avgöras – då havererade Viaplay

Spänningen var något utöver det vanliga.
För första gången sedan 1990 skulle British Open avgöras genom särspel.
Då kraschade Viaplays plattform och tittarna snuvades på konfekten.

Efter stor dramatik var det till slut en otippad segrarinna som efter fyra särspelshål drog det längsta strået.
– Förlåt mig, det kommer några tårar. Det är många år och hårt jobb bakom detta. Jag är väldigt stolt över hur jag kämpade och hängde i, säger vinnaren Ashleigh Buhai.

In Gee Chun och Ashleigh Buhai gjorde upp i särspel – men Viaplays kunder missade delar av dramatiken.Foto: TT

Sedan tävlingen 2001 blev en major hade det aldrig tidigare skett att Women’s British Open avgjorts via särspel. Nu spelades tävlingen dessutom för första gången på den anrika banan Muirfield och segerchecken på 1,1 miljoner dollar, alltså ungefär tio miljoner svenska kronor, var den största någonsin i Women’s British Open.
Men många snuvades på den dramatiska upplösningen. För precis när Ashleigh Buhai puttade för seger så bröts sändningen i Viaplays mobil- och tv-app.

En doldis som kunde skriva historia

Ashleigh Buhai spelade sin första major 2006. På 48 tidigare försök hade sydafrikanskan bara en enda gång slutat bland de tio främsta. Men när finaldagen av årets British Open inleddes var hon först med hela fem slags marginal.
Givetvis var den stora frågan om 33-åringens nerver skulle hålla för trycket.

Buhai gick de första nio hålen ett slag över par, och vad som varit ett tryggt försprång hade minskat till en skör ettslagsledning.
Bland annat jagades hon nu av segrarinnan från 2019, tio år yngre japanskan Hinako Shibuno, och Sydkoreas trefaldiga majorvinnare In Gee Chun.

Sagström missade sin chans

Hål 15 skulle komma att kosta Buhai dyrt. Efter ett snett utslag fastnade hon i det höga gräset, och utflykten till vänster om fairway skulle sluta i en trippelbogey. Ledningen var borta.
En av spelarna som bjöds in i segerstriden var Madelene Sagström. Svenskan som slutade tvåa i fjol var där och då bara två slag bakom. Men bunkerbesök på sista hålet gjorde att svenskans segerchanser försvann och ersattes med en fjärdeplats.

Det 18:e är Muirfields svåraste hål. När Buhai ställde sig på tee delade hon ledningen med In Gee Chun, som redan spelat klart sin runda. Buhai hade tidigare under veckan gjort bogey på det avslutande hålet i två av tre rundor. Nu slog hon ett fint utslag och lade upp inspelet på green. Hon puttade för segern.
Precis samtidigt som Buhai drog tillbaka puttern frös sedan bilden.

Kommentatorn: ”Beklagar verkligen”

Putten slank bredvid och särspel var att vänta. Men under närmre en halvtimme fungerade inte Viaplay-appen och tittarna gick miste om stora delar av dramatiken.
– Vi förstår er irritation. Jag beklagar verkligen och lider med er, sa kommentatorn Tobias Bergman i live-sändningen.

In Gee Chun hade visserligen vunnit tre majors tidigare. Men hon  hade också tre särspel på LPGA-touren i bagaget. Hon hade förlorat samtliga. Skulle hon nu kunna bryta särspelstrenden?

Särspelet ägde rum på hål nummer 18. Tre gånger om fick duellanterna samma resultat, först par och sedan bogey, och sedan par igen.

Avgjorde med magiskt bunkerslag

Mörkret blev allt mer påtagligt och när de peggade upp för ett fjärde särspelshål stod det klart det sannolikt skulle vara för sista gången för dagen. Det fanns en risk för måndagsavgörande.

Men det skulle inte behöva spelas några fler hål. Chun slog sitt utslag i höger fairwaybunker och gjorde bogey. Buhai missade visserligen sitt andraslag långt till höger om green, men med ett bunkerslag som lär gå till historien som ett av de bästa slog hon upp bollen tätt intill hål. Paret var därmed säkrat och segern med det.
– Jag är inte den som är kaxig. Men min caddie sa till mig ”visa dem varför du är bäst av alla från bunkern i år”. Det gav mig självförtroendet att slå det där slaget. Kanske är det också något speciellt med sydafrikaner och bunkerslag på Muirfield, sa Buhai och refererade till Ernie Els klassiska bunkerslag från när han vann The Open på Muirfield 2002.


Hela ledartavlan hittar du här.

LÄS MER: Första gången tjejerna är välkomna på Muirfield

LÄS MER: Intervju – hon var första kvinnliga medlem på Muirfield


HAR DU NYHETSTIPS? KONTAKTA MIG HÄR

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger