Golfbloggen

UPPGIFTER: LIV-touren startar kvaltävlingar – kan leda till rankingpoäng

Den saudibackade LIV-touren kommer att börja med kval, upp- och nedflyttningar.
Detta för att få till ett sportsligt moment som kan möjliggöra att spelarna får tillgodoräkna sig rankingpoäng, rapporterar Sports Illustrated.
Går det igenom försvinner ytterligare en barriär att byta tour – och proffsgolfen kan förändras i grunden.

LIV:s vd Greg Norman gör allt han kan för att konkurrera ut PGA-touren. Foto: TT

Inledningsvis var det underförstått att de 48 spelare stora startfältet främst skulle bestå av spelare som skrivit på långa avtal med LIV Golf. Men enligt Sports Illustrated inför touren från och med årsskiftet ett upp- och nedflyttningssystem där de fyra sämsta spelarna åker ur. Tre spelare tar sig in via en kvaltävling, och en fjärde plats tillfaller den som vinner Asientourens penningliga.

Enligt Sport Illustrateds uppgifter kommer poäng att delas ut till de 24 främsta spelarna varje tävling. Och vid slutet av varje säsong ryker de fyra sista i ligan. Dock kan vissa spelare samt ”lagkaptener” vara säkra på sin plats, beroende på vad de har för kontrakt med LIV. Har man inte en sådan speciallösning kan lagen välja att byta ut en spelare med utgående kontrakt eller helt enkelt bara värva en bättre, lite som i fotboll.
Följande spelarkategorier kommer vara garanterade platser i kvaltävlingarna; majorvinnare från de senaste fem åren, topp 75 på världsrankingen, spelare 2-32 på Asientouren, spelare som vunnit på Europa- eller PGA-touren det senaste året och medlemmar från de senaste upplagorna av Ryder Cup och Presidents Cup.

LÄS ALLT OM LIV-GOLFEN HÄR

Rankingpoängen en nyckel för touren

Att det saknas sportsliga vägar in på LIV-touren har tidigare förhindrat tävlingarna att dela ut rankingpoäng, och att starta med kvaltävlingar ses som ett sätt att komma åt dessa. För om LIV-spelarna inte får rankingpoäng kommer de tappa på världsrankingen och så småningom gå miste om möjligheten att spela majors.

Redan nästa år väntas LIV-touren gå från åtta till 14 tävlingar. Alla tourens 48 spelare kommer då vara bundna att spela samtliga 14 tävlingar. Från och med nästa år kommer också de 12 fyrmannalagen också vara desamma genom hela säsongen, och draften man inlett varje tävling med slopas alltså.

I helgen arrangeras den tredje LIV-tävlingen på Trump Bedminster i New Jersey. Henrik Stenson är en av spelarna i startfältet.


HAR DU NYHETSTIPS? KONTAKTA MIG HÄR

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger