Golfbloggen

LIV-golfen har nått rättssalen – Poulter vann plats i Scottish Open

Stortävlingen Scottish Open går av stapeln på torsdag och nästa vecka väntar British Open.
Men samtidigt råder ett fullskaligt kaos inom proffsgolfen. Och nu ger sig även spelarna på varandra.
– De borde skämmas, säger Russell Knox om de kolleger som vill spela både LIV- och Europatourtävlingar.

Ian Poulter är en av de spelar som överklagat tourens beslut och i alla fall tillfälligt vunnit. Foto: TT

Koaset kring proffsgolfen fortsätter. Nu har nästa steg tagits. Det in i rättssalen. För efter det att DP World Tour (tidigare Europatouren) stängt av de spelare som klivit över till saudifinansierade LIV Golf har flera spelare nu bestridit beslutet. Och efter domstolsutlåtande har avstängningarna skjutits upp, vilket gjort att de trots allt får spela veckans Scottish Open.
– Jag har agerat själv eftersom jag vill spela denna vecka, säger Ian Poulter till The Scotsman och fortsätter:
– Om folk vill följa efter så är det okej. Men jag kämpar för min rätt att spela golf. Vi visste inte vilka konsekvenser det skulle få att ställa upp i LIV-tävlingarna. Vi visste att det skulle bli represalier men inte vilken typ, och känner att touren agerat för hårt mot oss.

LÄSARTÄVLING: Tippa British Open och vinn en drömresa!

Scottish Open är en av de största tävlingarna på DP World Tour.
Prissumman ligger på hela åtta miljoner dollar, vilket är mycket pengar när det kommer till DP World Tour, men inte i närheten av LIV-golfen som har astronomiska 25 miljoner dollar i potten.

”Vill både ha och äta kakan”

Att de som spelar LIV-tävlingarna anser sig ha rätt att även tävla på PGA-touren och DP World Tour har skapat stor irritation bland de som valt att stanna kvar.
En av dem är skotten Russel Knox.
– Det är galna tider, säger han på plats på Renaissance Club där Scottish Open drar igång på torsdagen.
– De här spelarna har bytt på grund av pengarna, och det är inget man kan beskylla dem för. Men är det bra för spelet, och något som jag hade gjort? Absolut inte. Det gör att det hela känns ganska konstigt.
– Om du lämnar så lämnar du. Och då kommer inte vara saknad. De borde äga sina beslut, men nu vill de både ha kakan och äta den. De borde skämmas.

I dagsläget ger LIV-tävlingarna inga rankingpoäng. Det innebär att de som spelat de saudifinansierade tävlingarna, och därmed också stängts av från PGA- och DP World Tour, med tiden kommer att falla på världsrankingen och därmed får svårare att komma med i majors.

LIV-golfare spelar Scottish Open

Men efter ett rättsbeslut lyfts temporärt avstängningarna av Ian Poulter, Adrian Otaegui och Justin Harding.
– Vi är besvikna men kommer lyda beslutet. Det är oavsett viktigt att komma ihåg att detta bara är en fördröjning av sanktionerna, säger DP World Tours vd Keith Pelley i ett pressmeddelande.

Proffsgolfen är uppdelad i två läger. På en sida har vi LIV Golf och de stora pengarna. På andra har vi PGA- och DP World Tour. De två senare har nyligen skrivit på ett 13-årigt samarbetsavtal och lovat höjda prispengar. Det rapporteras också om att de spelare som anslutit till LIV-golfen kastas ut från Ryder Cup. Några av dem är Ian Poulter, Lee Westwood och Sergio Garcia.
– Det råder kaos just nu. Men kanske är det bra för det europeiska laget att bli av med gamla killar som gjort allt de kunnat för att behålla sina platser? frågar sig Knox.

Nästa vecka spelas British Open på anrika St Andrews Old Course.