Golfbloggen

KRÖNIKA: Varför älskar de inte att spela golf?

Det är en debatt som gör ont långt in i hjärtat.
Har spelets själ gått förlorad?

Varför älskar inte stjärnorna golf?

Foto: Reuters

Det är inte att saudiska pengar ligger bakom LIV-touren som stör mig mest.
För att ta emot tvivelaktiga pengar är något som golfen ägnat sig åt länge. Europatouren började spela i Dubai redan 1989, en tid då mänskliga rättigheter var lika tveksamma där, och har sedan dess också låtit sig namnges efter ett fraktföretag från samma land. DP World.
Touren har dessutom tävlat i Kina i nästan lika många år. Nej, så det där ”bad guy-good guy-kortet, det kan inte Europatouren sticka fram.

Och i ärlighetens namn. Det kan varken vi svenskar eller de bakom PGA-touren göra heller. USA handlar med Saudiarabien, PGA-tourens sponsorer är inget undantag, och ser vi till oss själva så gick över 20 procent av den svenska vapenexporten 2020 till just Saudiarabien.

Spelare som Brooks Koepka och Dustin Johnson är visserligen förebilder som på sätt och vis sålt sin själ, men med allt detta sagt kan man fråga sig om det verkligen är rätt att lägga ansvaret att stå upp för mänskliga rättigheter på ett gäng golfare som knappt kan peka ut Saudiarabien på en karta.

LÄSARTÄVLING: Tippa British Open och vinn en drömresa!

Sänder fel signaler

Exakt hur det kommer att sluta i detta tourkrigets soppa är omöjligt att sia om. Men vad som är beklämmande att lyssna till är hur spelare efter spelare som hoppat på LIV-touren anger en önskan om att spela färre tävlingar som den huvudsakliga anledningen till bytet.

För tänk hur många av oss som älskar spelet som inte hellre hade gjort annat än att resa världen runt för att spela golf, och dessutom få göra det för pengar, inför publik och på några av världens bästa golfbanor.
Vilket privilegium!

Jag förstår att de vill ha mer tid hemma med sina barn, men kom igen; var det inte detta du drömde om när du en gång i tiden tvingade mamma och pappa att vänta så du bara kunde slå ett slag till?
Tycker de nu att golf är tråkigt och jobbigt?
Och vad sänder i så fall det för signaler till oss andra, och till de som har de här spelarna som förebilder?

Golfen som fenomen bygger på ärlighet, etik och moral, att du är din egen domare. Utan de här komponenterna är spelet ingenting.

Jag är övertygad om att pengarna inom proffsgolfen vuxit i så stor utsträckning att flera av de främsta gått ifrån vad de själva vet är rätt och fel.
Detta gäller både på och vid sidan av golfbanan; strävan efter kändisskap och rikedom är så påtaglig att folk är beredda att frångå ideal och värderingar för att nå målen.

På en och samma gång är det både intressant men också tröttsamt att följa.

Ibland dyker Patrick Reeds ansikte upp när jag stänger ögonen och funderar över detta…

LÄS MER: Här hittar du allt om LIV-golfen

Heja Scandinavian Mixed

Oavsett vad så lyfter LIV-debatten upp en sak vi golffrälsta vetat under en väldigt lång tid; att schemat faktiskt är ett problem.
Det spelas så många tävlingar, non-stop och hela året, att de blir svåra att hålla ordning på och ointressanta att följa.

Ser man dem dessutom på TV så är det (undantaget majors) än värre; det är samma närbild på någon som svingar och slår en hög boll in till en upphöjd green. Sedan sänks det puttar till höger och vänster medan samma trötta kommentatorsröst som kommenterat de 14 tidigare veckorna berättar exakt vad som redan står på skärmen.
Ur alla aspekter behövs det en paus för att suget ska byggas upp.

Paradoxerna nådde kanske de allra högsta höjderna i början av juni. Då hade nämligen LIV-touren premiär parallellt med att Scandinavian Mixed gick av stapeln på Halmstad Golfklubb.
En tävling gav girigheten ett ansikte. Den andra gav jämställdheten sitt.

I Sverige segrade Linn Grant och blev därmed första tjej att vinna en tävling som ingick i herrarnas Europatour (förlåt, DP World Tour). Hon sken som en solstråle, pratade om allt annat än prispengar, och gav en känsla om att det trots allt fortfarande finns ett hopp för proffsgolfen.

Sannolikt har jag fel, men jag hoppas innerligt att hennes vinst får större betydelse än Charl Scwartzels när vi en dag bläddrar i golfens historieböcker.


HAR DU NYHETSTIPS? KONTAKTA MIG HÄR

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger