Golfbloggen

Tränarna möter eliten i svenska majorn: ”Viktigt att tävla”

Justin Thomas vann herrarnas PGA Championship i USA. In Gee Chun damernas tävling.
Men även på den svenska touren är tränarnas mästerskap en major. Herrarnas PGA-mästerskap avgörs i helgen på Landeryds Golfklubb. Där fyra instruktörer finns i startfältet.
– Det är häftigt att få mäta sig med de bästa i landet, säger Fredrik Larsson, tränare och klubbchef på Umeå-Sörfors Golfklubb.

Fredrik Larsson och Christoffer Wahlgren.Foto: Johan Hampf

PGA står för Professional Association, består av yrkesprofessionella inom golfen, och har funnits i Sverige sedan 1932.
Organisationen består av instruktörer, tävlingsspelare och klubbchefer. Totalt är de ungefär 1 100 personer.
Tillsammans med Golfförbundet grundade PGA den svenska proffstouren som i dag heter MoreGolf Mastercard Tour. Här har många av de svenska stjärnorna spelat innan de tagit klivet vidare ut till Europa- och PGA-touren.

På onsdagen startar den svenska tourens största tävling, PGA Championship Landeryd Masters. Passande nog har den med 600 000 kronor årets största prispott på MoreGolf Mastercard Tour. I startfältet finns fyra tränare.
– Jag har tränat bra, men när man väl peggar upp och det är skarpt läge så kommer det att vara lite fjärilar i magen. Spelet är ju inte på samma nivå i dag som när jag tävlade på heltid, säger Fredrik Larsson, som till vardags jobbar som instruktör och klubbchef på Umeå-Sörfors Golfklubb.
– Det är en skräckblandad förtjusning.

”Därför är det viktigt att tävla”

Fredrik har passerat de 50 och berättar att han anmält sig för att kvala till Senior’s British Open senare i juli. Det är inte så att han har ambitioner om att spela på heltid igen. Men tävlingsgolfen kommer alltid att betyda mycket för honom.
– Det är ju lite detta som PGA står för. Det är en plats för de som tar golfen seriöst, som utbildar och som spelar. Genom PGA får vi en plats att utbyta erfarenheter. Sedan är spelet utgångspunkten och det vi ska kunna, säger han.

Från vårt lands andra ände kommer Christoffer Wahlgren. Han är PGA-instruktör på Tegelberga Golfklubb, mellan Trelleborg och Malmö.
– Jag tror det är väldigt viktigt att tävla. Hur kan jag som instruktör inspirera om jag själv inte har viljan att prestera?
– Spelar jag bra i fyra rundor kan jag vinna, fortsätter Christoffer innan han ger sin syn på PGA:s betydelse för golfen.
– I den här kåren finns spelets ambassadörer och förebilder i form av tränare, spelare och inspiratörer. Och PGA Championship är ett sätt att fira detta.

Raimo Sjöberg och Axell Westin är de övriga två tränarna i tävlingen.


HAR DU NYHETSTIPS? KONTAKTA MIG HÄR

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger