Golfbloggen

In Gee Chun mästarinna igen: ”Vill tacka för att de inte slutade tro på mig”

PGA-mästerskapen på Congressional Country Club blev en riktig rysare.
Vann gjorde till slut en storgråtande koreanska – som som tog sin första titel på tre och ett halvt år.
– Jag vill tacka alla som fortsatt tro på mig, säger In Gee Chun.

Foto: TT

In Gee Chun hade varit i ledningen från starten och igenom hela tävlingen. Men söndagen började som en mardröm. Hon inledde katastrofalt och efter att ha gått de första nio hålen fyra slag över par hade hon tappat ledningen till Lexi Thompson.
Men också Lexi Thompson bar nerverna utanpå tröjan. Den amerikanska fixstjärnan hade inte vunnit en major sedan 2014 och hade på senare år snarare gjort sig känd för att falla på mållinjen. Historian skulle upprepa sig. På 16:e tee hade hon ensamt haft ledningen, men gjorde bogey. Så klart frågade sig åskådarna om det på nytt var dags för ett sorgligt slut.
När de nådde näst sista green var både Chun och Thompson totalt fem under par.

Första segern på tre och ett halvt år

Lexi Thompson, som under flera år haft problem med korta puttar, drämde sin birdieputt drygt en meter förbi hål och en svettig retur var att vänta. Hon missade.
Chun å sin sida puttade sitt korta birdieförsök just kort om koppen. Men det blev i alla fall par och hon var därmed i ledningen när bara ett gastkramande hål återstod.

Nervositeten blev så klart inte mindre av att hennes boll först landade i en uppslagen torva, och att hon sedan fick se Lexi Thompson slå ett inspel som stannade bara ett par meter från hål.
Men samtidigt som Thompson missade sin birdie lyckades Chun trots det dåliga läget krångla sitt par i hål. Segern var ett faktum.
Efteråt kunde hon inte hålla tillbaka tårarna.
– Det här betyder väldigt mycket. För jag har inte vunnit på de senaste tre och ett halvt åren. Jag vill tacka alla mina sponsorer för att de fortsatt tro på mig. Min familj, min coach, mina vänner och alla fansen hemma i Korea som fortsatt stötta mig. Tack så mycket. Jag vill också berömma och gratulera alla som jobbat med banan, den har varit fantastiskt fin hela veckan, sa en storgråtande Chun i sitt segertal.

Chun och Thompson kramar om varandra efter duellen.Foto: TT

Chuns senaste vinst kom i oktober 2018. För hennes senaste majortitel får vi gå tillbaka hela vägen till Evian Championship 2016.

Så mycket tjänade svenskorna

Som tack för gott dagsverke kan koreanskan räkna in dubbelt så mycket som fjolårssegraren Nelly Korda. Årets segercheck hamnar nämligen på 1,35 miljoner dollar, eller drygt 13,6 miljoner kronor.
Dubblerades gjorde även den totala prissumman som höjdes från 4,5 till 9 miljoner dollar, vilket så klart var trevligt för svenskorna Anna Nordqvist (124,990 dollar) och Madelene Sagström (87,131 dollar) som slutade på 16:e respektive 25:e plats.


HAR DU NYHETSTIPS? KONTAKTA MIG HÄR

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger