Golfbloggen

Sikta där du tror du siktar – tränarnas uppmaning att ta puttern på allvar

Varför lägger folk så mycket tid och pengar på ny driver eller järnklubbor när de slår så många fler slag med puttern, klubban som påverkar scoren mest?
Det är frågan golftränarna på Bokskogen Golf Academy ställer sig.
– Bara fem procent av alla golfare siktar där de tror de siktar, säger PGA Professional Fredrik Tillgren.

Få golfare har en putter som matchar deras ögon, därför är det väldigt många som inte siktar där de tror de siktar.

Vi är ett gäng journalister som samlas denna dag på anrika Bokskogens Golfklubb, på 80- och 90-talet spelplats för den svenska Europatourtävlingen PLM Open.
Vi har kommit för att låta oss förvånas. Trots att flera av oss är duktiga golfare så siktar ingen av oss exakt där vi tror vi siktar.

Detta kan klubbens tränarteam på Bokskogen Golf Academy slå fast efter att ha använt diverse tekniska redskap (som vi inte ska gå in på i detalj). Det räcker med att konstatera att tekniken finns där både för att mäta exakt var du siktar och minsta lilla rörelse du gör med din putter.
– Vi ser att det finns en enorm utvecklingspotential när det kommer till putter-fitting. Ett bra ställe att börja på är ju att sikta dit man tror man siktar, och att man ser det man tror man ser, säger Fredrik Tillgren.

LÄS MER: Ny träningsserie ute nu – jakten på det försvunna närspelet

Ett problem hela vägen upp på PGA-touren

Detta kan låta lättare än vad det är. Men faktum är att putterns utseende, vinklar och längd påverkar vårt perspektiv.
– Saker som formen på putterhuvudet och vart siktstrecket sitter påverkar ögonens perception väldigt mycket, säger Fredrik och när vi sedan kollar vart vi journalister siktar så visar sig skillnaden vara radikal.
– Därför så är det ju ganska märkligt att man till och med upp på yppersta elitnivå bara går fram till en putter, provar den och sedan tänker ”denna känns ju bra”. Sedan går man ut och spelar med den utan att egentligen veta om den är rätt för just mig.

Siffror granskas i närmsta detalj, både för att hitta rätt putter och för att förbättra elevens puttning.

På Bokskogen Golf Academy jobbar man efter grunden att alla människor är olika byggda, man ser olika och kroppen rör sig på olika sätt. Därför svingar och puttar man också olika.
– Varför inte göra en fitting med puttern på samma sätt som du gör med alla andra klubbor? Det finns massor av olika skaft och olika putterhuvuden. Med detta sagt tycker vi det är dags att ta putter-fittingen till en ny nivå, för som tränare vill hjälpa våra spelare sänka fler puttar och därmed scora bättre.

HAR DU NYHETSTIPS? KONTAKTA MIG HÄR

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger