Golfbloggen

Hjärtskärande avslut och otrolig comeback när Thomas vann PGA Championship

Mycket talade för Chiles första majortriumf någonsin.
Istället bjöd PGA Championship på en genomklappning, en mäktig upphämtning och stor särspelsdramatik.
– Det var en bisarr dag, sa segraren Justin Thomas.

Justin Thomas kom tillbaka från sju slags underläge och tvingade fram ett särspel, i vilket han vann karriärens andra PGA Championship.Foto: TT

Mito Pereira hade aldrig tidigare vunnit på PGA-touren.
Faktum är att han bara spelat en enda av herrgolfens fyra stora tävlingar, US Open på Pebble Beach 2019, och då missat kvalgränsen.
Men när sista rundan av årets PGA Championship inleddes på Southern Hills, i Oklahoma, ledde chilenaren tävlingen med tre slag och en hel golfvärld frågade sig nu om doldisen verkligen kunde hålla och därmed ta hem Chiles första majortävling någonsin.

De där riktigt stora namnen såg man inte skymten av. Inte förrän Justin Thomas spurtade under mitten av slutvarvet. Kunde amerikanens nyfunna form få Pereira att skaka? På hål tolv gjorde Pereira sin fjärde bogey för dagen, och det såg ut så.
Där och då delade han ledningen med Cameron Young, och var ett före Will Zalatoris.
Ingen i trion hade tidigare vunnit på touren, och kanske bidrog det till att de alla såg ut att spela med nerverna utanpå tröjan.

En hjärtskärande avslutning

När Thomas, som vunnit 14 gånger på PGA-touren, gjorde birdie på 17 stod det klart att han hämtat in från sju slags underläge till bara ett ledande Pereira.

Efter att ha varit en hårsmån från birdie på 17 var detta också ledningen chilenaren tog med sig till sista tee. Men han gjorde det bara för att se sin boll studsa ned i vattenhindret till höger om fairway. Det följdes upp med en chip och två puttar. Pereiras hjärtskärande avslutning resulterade i en dubbelbogey.
Han landade på -4 och ett slag bakom Thomas som tillsammans med Will Zalatoris var i klubbhuset på -5. Amerikanerna fick därmed ge sig ut i särspel.
– Det var tufft att avsluta så där. Jag har haft en bra vecka, men spelade inte bra i dag. Jag behövde några fler birdies för att vinna. I måndags var mitt mål bara att klara kvalgränsen, sedan dess har det varit en upplevelse, och jag ska bara försöka lära mig från detta, sa Pereira till CBS med tårar i ögonen.

LÄS MER: Thomas drömstart i PGA Championship – tack vare pappa

Speciell tävling för familjen Thomas

Särspelet ägde rum över tre hål. Båda började med birdie på par femman, hål 13. Därefter tog Justin Thomas greppet efter att ha drivit green på par fyran hål 17.
Han stängde sedan butiken med ett par på det svåra 18:e hålet. Som tack för gott dagsverk fick Thomas, som också vann tävlingen 2017, närmre 27 miljoner svenska kronor.
– Det var en bisarr dag. Jag kan checka av en speciell grej på min lista. Jag hade aldrig tidigare vunnit en tävling trots att slå en socket sista rundan. Det var första gången och jag hoppas verkligen det var sista. Men min caddie ”Bones” (Jim Mackay) lyckades hålla mig i nuet och lotsade mig runt banan.

Justin Thomas vid två väldigt olika ögonblick under finalrundan.Foto: TT

Tävlingen betyder extra mycket för Justin Thomas då hans pappa Mike är golftränare, och PGA Championship är som bekant golftränarnas mästerskap. PGA står för Professional Golfers’ Association och är en organisation som utbildar proffsspelare och tränare.

Mike är än i dag Justins tränare.


HAR DU NYHETSTIPS? KONTAKTA MIG HÄR

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger