Golfbloggen

KRÖNIKA: De bästa drivs inte av pengarna

Årets andra herrmajor drar igång på torsdag. PGA-mästerskapen, och en av de finaste tävlingarna golfvärlden har att erbjuda.
Men ändå är det något annat som de senaste veckorna tagit den mesta av uppmärksamheten; saudiska pengar och diskussionen kring prissummor. Själv rycker jag mest på axlarna. För som tittare har jag aldrig brytt mig om stålarna.

Visst är det så att stora prispengar lockar bättre startfält. Men de bästa spelarna drivs av titlar och inte kronor. Foto: AP

Mycket vill ha mer. Det är ett ganska vanligt fenomen. Just detta har nu lockat tidigare världsettor som Lee Westwood och Martin Kaymer till att flirta med saudiska satsningen LIV Golf Invitational Series.
Sergio Garcia verkar också haka på.

Tar de steget över riskerar de att utestängas från PGA-touren, världens bästa golftour, för resten av sina karriärer. Visst är det sorgligt? Vi talar om några av europeisk golfs främsta och spelare som kanske borde ha ingått i Henrik Stensons kaptensstab till Ryder Cup 2023.
Nu känns det ganska långsökt.

Att människor gör saker för pengar är ingen nyhet.
Så har det varit sedan urminnes tider. Och visst kan vi dra paralleller till världens äldsta yrke.

”Tiger pratar bara om vinster”

Men sällan har de som tävlat med pengar som främsta motivation lyckats allra bäst. Alex Norén uttryckte det väldigt väl i en intervju med TT häromveckan, i vilken han deklarerade att han avstår LIV-tävlingarna för att i stället delta i årets Scandinavian Mixed.
– Tiger Woods pratar bara om vinster, han har aldrig i hela sitt liv nämnt pengar. Sedan har han tjänat otroligt mycket pengar som biprodukt, men han har aldrig pratat om pengar. Jag tror aldrig jag tänkte på pengar när jag började spela, det är klart att man ville köpa en Ferrari när man var barn, men det får inte bli den drivande orsaken.

Golfen är långt ifrån ensam. Många idrotter lider av att pengarna blivit för stora. Och i många fall leder det till att man frångår vad den moraliska kompassen säger. Inom golfen har det främst artat sig i form av sportswashing, och tävlingar i länder vars värdegrunder kanske inte helt ligger i linje med spelets.

Uppfriskande att höra

Därför är det otroligt uppfriskande att se Alex Norén tydligt värdesätta något annat än vad som hamnar i plånboken. Samma sak gäller för samtliga spelare topp 10 på världsrankingen, då ingen av dem hoppat på Saudi-tåget.
Detta kanske också säger något om vart i sin karriär de som är intresserade faktiskt befinner sig. Och då kan man också fråga sig hur intressant det verkligen är att se dem göra upp…

I årets PGA-mästerskap på Southern Hills i Tulsa har vi endast två svenskar; Henrik Stenson och ovan nämnde Norén. Men vi har också en Tiger. Senast tävlingen spelades på Southern Hills var 2007 och då vann Woods.

Han är nu på plats, drygt en månad efter tävlingscomebacken i Masters. Efter trafikolyckan i februari 2021 öppnade han tidigare i vår lovande på Augusta; 71 slag innan han föll till en slutlig 47:e-plats. Hans skadade högerben är fortsatt ett bekymmer men 46-åringen redogör på Southern Hills om stora framsteg sedan i april.
– Jag har blivit klart starkare, och benet blir bättre hela tiden. Ju mer jag använder det, desto starkare blir det. Kommer jag någonsin återfå full rörlighet? Nej, aldrig. Men jag kommer att bli starkare. Det kommer göra ont, men det är så det får vara. Jag är taggad.

Woods har vunnit 15 majors, och har fortfarande inte gett upp hoppet om att överträffa Jack Nicklaus rekord på 18. Och samtidigt som jag struntar i hur mycket pengar det gett honom konstaterar jag att Kaymer har två, Garcia en och Westwood ingen.


HAR DU NYHETSTIPS? KONTAKTA MIG HÄR

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger