Golfbloggen

Stark: ”Viktigt att stå upp för sina åsikter”

Med tre Europatoursegrar på mindre än ett år som proffs är hon Sveriges hetaste golfare.
Men för Maja Stark handlar livet om så mycket mer än spelet med klubba och boll.
– För mig är det viktigt att stå upp för mina åsikter och vad jag tror på, säger hon i en intervju som publiceras i nästa nummer av Svenska Golfmagasinet.

Foto: Bildbyrån

När Scandinavian Mixed gick av stapeln i fjol kom Maja Stark till spel bara dagar efter framgångssagan i US Open, där hon som amatör slutat bland de 20 främsta för andra året i följd. Men samtidigt var detta innan hennes seger i den svenska tourens flaggskeppstävling PGA Championship och hennes tre titlar på Europatouren.
När Scandinavian Mixed i år avgörs på Halmstad GK leder hon rankinglistan Race to Costa del Sol och är givetvis en av de stora stjärnorna.

Med detta i åtanke är 22-åringen från Abbekås i en position där folk lyssnar till vad hon har att säga. Och hon har mycket att säga.
– Det är lite tråkigt att det måste vara majors eller jippotävling för att vi tjejer ska ha höga prissummor; att vi ska spela med killar, amatörer eller i lag. Jag skulle bara vilja ha en vanlig tävling som uppmärksammas mycket och har bra prispengar. Men så är det inte nu.

Vill använda sin plattform

Maja Stark är politiskt intresserad. Hon är vegetarian, försöker flyga så lite som möjligt, intresserar sig för jämställdhet, aborträttsdiskussionerna i USA och HBTQ-frågor.
– Jag tycker det är viktigt att man står upp för sina åsikter och vad man tror på, inte minst när man har en plattform att göra det på. Jag tror inte att det går att skilja politik och idrott.

Därför kommer vi snabbt in på en punkt som delar golfvärlden; Sportswashing.

Ladies European Tours största sponsor heter Aramco. Oljeföretaget är ägt den saudiarabiska staten, och ett land som uppmärksammats för sin brist på mänskliga rättigheter och som nu använder golfen för att förbättra sin image. Tillsammans har man lanserat Aramco Series.
– Jag ska försöka undvika de tävlingarna så mycket som möjligt, för det känns inte bra för mig att ta emot Saudi-pengar, säger Maja och tillägger:
– Sedan förstår jag också dem som spelar, för det är inte vi spelare som bestämmer var touren beger sig någonstans. Det är ju touren. Men de som bestämmer har konstigt nog inte fått lika mycket kritik som spelarna.

Med detta sagt är Maja Stark mycket selektiv när det gäller vilka sponsorer hon jobbar med.
– När man får en sponsringsförfrågan måste man kolla upp företaget och se om detta är något man vill stå för och fundera ”hade jag supportat det här även om jag inte hade fått pengar från företaget”. Och det vet jag inte om alla kan säga om sina sponsorer.

Du kan läsa hela intervjun med Maja Stark när nästa nummer av Svenska Golfmagasinet finns i butik, den 28 maj.

HAR DU NYHETSTIPS? KONTAKTA MIG HÄR

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger