Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Golfbloggen

KRÖNIKA: Stensons dilemma – ”cash or captaincy”

Henrik Stenson har ställts inför ett ultimatum.
Ska han bli Ryder Cup-kapten, eller ska han kamma hem den cash som finns att hämta i Saudiarabien och samtidigt bli en ”persona non grata” på de traditionella tourerna.
Vi talar om en moralisk balansgång som fascinerar både golf- och sportvärlden.

Henrik Stenson under segerfirandet i Paris 2018.Foto: TT

I vanliga fall meddelas det under Abu Dhabi Championship vem som leder Europas Ryder Cup-lag.
Det skulle alltså ha hänt under den gångna helgen. Men beslutet sköts fram, delvis eftersom juryn ännu inte lyckats dra slutsatserna kring vad som gick så fel för Europa när man i höstas utklassades på Whistling Straits.

Givetvis har det spekulerats vilt kring vem som ska få den stora äran att leda laget mot revansch, och kring anledningarna bakom det fördröjda beslutet.

2023 är Stensons stora chans

Rutinerade Lee Westwood tillhörde förhandsfavoriterna, men han har sedan tidigare förklarat sina intentioner. Han vill delta som spelare och har därför fallit bort. Sergio Garcia och Ian Poulter ska inte heller räknas bort från spelartruppen och istället har mycket av snacket nu istället handlat om två svenskar och en engelsman; Robert Karlsson, Henrik Stenson och Luke Donald.

Robert Karlsson har två gånger om varit vicekapten, först när Thomas Björns mannar vann på Le Golf National utanför Paris och sedan vid floppen på Whistling Straits.

Henrik Stenson å sin sida fick plats som vicekapten 2021, beslutet meddelades kort inpå matchen så fort  det stått klart att han som spelare misslyckats med att kvala in till laget. Sedan dess har Stenson halkat allt längre ned på världsrankingen. Att han inte är högaktuell som spelare i kombination med hans gedigna erfarenhet, med totalt sex deltagande, gör att han nu målas upp som en av huvudkandidaterna för kaptenskapet.

Kaptenskapet i en match vi vet ligger honom väldigt nära hjärtat.

LÄS MER: Utbrytar-tourerna som kan förändra golfen för alltid

Ultimatumet: ”Cash or captaincy”

Och det är här dilemmat kommer in. James Corrigan, reporter på The Telegraph, har sällan fel när det kommer till varesig Europatouren eller Ryder Cup, och han har i dagarna rapporterat om det ultimatum touren ställt Stenson inför.
Med pengar från Public Investment Fund utmanar Saudiarabien de traditionella tourerna med sin satsning Premier Golf League. Och i hopp om att stoppa deras framfart tvingar Europatouren Stenson och att välja; de eller oss.
Spelar han den penningstinna tävlingen Saudi International gör han sitt ställningstagande och utesluts därmed som kandidat att leda det europeiska Ryder Cup-laget.

Enligt uppgift har Stenson blivit erbjuden 30 miljoner dollar för att bli en del av den saudiska satsningen.
Samtidigt finns det de som hävdar att Stenson om han väljer pengarna före hedersuppdraget skulle ”förstöra sitt rykte och gå miste om sin enda chans för uppdraget”.

LÄS MER: Europatouren igång igen – fem saker vi lärde oss i Abu Dhabi

Hur mycket kostar drömmarna?

Till ekvationen ska förutom saudiernas sportswashing och kritiken som riktats mot landet gällande mänskliga rättigheter också adderas att Henrik Stenson, även om han förlorade närmre 80 miljoner dollar i samband med finanskraschen 2008, sannolikt har en del pengar på sparkontot.
Han har tjänat fjärde mest pengar i Europatourens historia, och har bara Rory McIlroy, Lee Westwood och Sergio Garcia framför sig.
Stenson har också vunnit det penningstinna Fedex Cup-slutspelet samt Race to Dubai sedan dess.

Som jag ser det skulle enda anledningen till att välja Saudi skulle vara om han blivit av med även de pengarna…

Men frågan kvarstår trots allt; vad väger tyngst? Vad är priset på drömmar och kärlek? Och hur mycket krävs egentligen för att sälja golfarens själ?

HAR DU NYHETSTIPS? KONTAKTA MIG HÄR

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger