Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Golfbloggen

Europatouren igång igen: Fem saker vi lärde oss i Abu Dhabi

Efter jul- och nyårsuppehåll har äntligen Europatouren dragit igång igen (numera under namnet DP World Tour).
Och det bjöds på storstilad underhållning direkt med ett stjärnspäckat avgörande på Yas Links i Abu Dhabi.
Nedan listar jag fem lärdomar från premiärveckan.

1. Alexander Björks år 2022?

Kristoffer Broberg var ensam svensk att vinna på Europatouren i fjol och det har de senaste åren pratats om en svacka inom svensk herrgolf. Men under Europatour-premiären (har svårt för att kalla touren DP World Tour) i Abu Dhabi aspirerade Alexander Björk ganska länge på titeln.
Tyvärr föll han ifrån de sista nio hålen – men prestationen visade trots allt att potentialen finns där.
Björk berättade i fjol om hur han haft svårt med humöret under pandemin, att det varit jobbigt att isolera sig och vara borta från familjen.
Men kanske kan 2022 innebära ett lyft för både Björk och svenska herrgolfare generellt?

LÄS MER: Krönika – ”Vad hade egentligen krävts för pris på idrottsgalan?”

2. Golf är roligare (att titta på) när det blåser

Golf på TV har en tendens att bli monotont både sett till produktion och produkt. Inte sällan bjuds vi enbart på hålade puttar och raka, höga, slag. Men när de hårda vindarna drog in över Yas Links tvingades spelarna slå låga slag och även skruva bollen mot (och ibland med) vinden.
Då fick vi helt plötsligt en tävling som blev väldigt mycket mer intressant att följa.
När sedan namn som Viktor Hovland, Thomas Pieters, Adam Scott och Rafa Cabrera Bello fanns med i toppen blev det så klart ännu roligare.

Också kul att Collin Morikawa, Rory McIlroy och Shane Lowry tidigt på veckan bjöd på en hel del golfgodis.

Fokuserar vi en sekund på vinnaren Thomas Pieters så var det otroligt kul att se belgaren vinna igen. Vi har få europeiska spelare med så hög högstanivå. Han fanns med i Ryder Cup-laget redan 2016, men har sedan dess brottats en aning med psyket. Nu verkar han hittat en väg som funkar för honom (seger även i Portugal i höstas) och kanske är han tillsammans med Viktor Hovland grundpelaren i kommande europeiska lag.

3. Europatouren roligare än PGA-touren

När Viasat respektive Discovery sänder Europa- och PGA-touren får de ett färdigproducerat bildflöde.
Det råder ingen tvekan om att de som ligger bakom materialet från Europatouren har klart mer fallenhet för sitt jobb; från Yas Links fick vi en härlig blandning mellan närbilder på ansiktsuttryck och vackra golfslag men också vidare bilder som visade upp bana och omgivning.
Ska också säga att Per-Ulrik Johansson och Johan Ryström, båda med förflutet på touren, också kommenterade på ett insiktsfullt och underhållande sätt än vad vi vant oss vid under kväll- och nattsändningarna från USA.

4. Sänkning för Henke golfmus

Henrik Stenson har haft det kämpigt med formen de senaste säsongerna. Jag säger inte att det har med varesig utgivningen av barnboken Henke golfmus, satsningen på golfbanedesign eller inträdet på solglasögonsmarknaden att göra, utan kan bara konstatera att resultaten under en längre tid har uteblivit och att Sveriges bästa golfare någonsin nu återfinns på plats 184 på världsrankingen.
Men Hans 65 slag under söndagens runda var bäst av alla på Yas Links och visst ger det hopp om framtiden.
Säkerligen en sänkning i hcp-kortet för Stenson.

5. Linksbana i Mellanöstern?

”Links” kan vara ett av golfvärldens mest överanvända ord. Faktum är att väldigt många faktiskt inte riktigt har koll på att ordet är en benämning på marken som sammanlänkar hav och land; en böljande och torr terräng formad av vågorna, där marken egentligen inte är duglig för något annat än simpelt gräs.

Den här typen av underlag skapar ofta hårda banor med sandiga spelytor med rödsvingel som vanligt förekommande gräs. Detta är något vi främst ser på det brittiska öarna – och absolut inte förknippar med Abu Dhabi.

Men faktum är att den Kyle Philips designade Yas Links faktiskt lagts ut vid ett väldigt kargt område längs Persiska viken och spelas relativt likt en traditionell linksbana – betydligt mer än andra banor med links i namnet, som exempelvis Pebble Beach Golf Links (där ordet snarare refererar till en länk av golfhål).
Amerikanska Golf Digest håller Yas Links som en av världens 100 bästa golfbanor, och nog är vi många som drömmer om att åka dit!

HAR DU NYHETSTIPS? KONTAKTA MIG HÄR

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger