Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Golfbloggen

KRÖNIKA: Netflix-nyheten det bästa som hänt TV-golfen

Det är påskrivet och klart.
Netflix kommer att följa världens främsta golfare för att göra en dokumentärserie likt Formel 1-succén Drive to Survive.
En supernyhet för alla golfare – som äntligen får en inblick i livet bakom kulisserna.

Foto: TT

Vi backar bandet till tidigt i december månad. Tiger Woods gör comeback på Bahamas. Det är hans första tävling efter den otäcka bilolyckan. Golfens mest betydelsefulla individ står i strålkastarljuset.
Men PGA Tour har redan börjat smida planer för framtiden. För i bakgrunden inleds samtidigt filmatiseringen av den nya Netflix-dokumentären.

Precis som succéserien Drive to Survive – som med aldrig tidigare skådad inblick i förarnas liv radikalt ökade intresset för Formel 1 – ska Netflix nu ta med oss bakom kulisserna och porträttera golfstjärnornas liv och kamp för framgång.
Producent är nu precis som då Box to Box Films.
Medan Tiger gjorde sin comeback satt ett halvdussin spelare ned för att göra sina första intervjuer den där veckan.

Produktionen är främst ett samarbete med PGA-touren, men samtliga fyra fristående majors är också med på noterna, och vi kommer få följa med på både The Open på St Andrews och Masters på Augusta National.

Varför är detta då så fantastiskt?
Jo, för tidigare har det enda vi bjudits på varit långa drivar och hålade puttar – ett bildflöde styrt av PGA-touren vars ambition varit att måla upp den perfekta bilden av välkammade förebilder som alltid uppför sig exemplariskt.
Och eftersom vi bara sett bilder på spelarna i toppen så har varje putt gått i hål.
Har det skett skandaler har de inte sällan tystats ned.

LÄS MER: Kan vi förvänta oss något bättre när Discovery tar över?

Uppfriskande och mer spännande

Viktigast av allt är att vi nu får bättre insikt i arbetet som ligger bakom resultaten, får lära känna individerna och på så vis kan fascineras av deras resa.

Med dokumentärserien kommer vi få en mer autentisk bild av vad som verkligen sker, och hur det faktiskt är att vara proffsgolfare. Vi kommer få bättre förståelse för spelet och dess smått otroliga komplexitet.
Från tourens sida har man gett Netflix full rätt att styra redigeringen.
För många – alla från nybörjare till oss som tävlat på hög nivå – känns detta både mer äkta, uppfriskande och som något att se framemot.
Det kommer tillföra ett mervärde som gör tävlingarna mer spännande.

Diskussionerna om dokumentären ska ha inletts redan 2019, med Rickie Fowler som en av de första att tacka ja till att medverka. Justin Thomas, Tony Finau och Cameron Champ ska ha följt kort senare.
Vi talar alltså om ett yngre garde, och inte Tiger Woods och Phil Mickelson, stjärnorna som golfen under så många år lutat sig mot för att hålla intresset vid liv.
Nu verkar vi äntligen redo att bygga upp våra nya superstjärnor.
Och det är lovande för framtiden.

Kanske det bästa som hänt TV-golfen.

Spelarna som medverkar