Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Golfbloggen

Världsettans hyllning: ”Tiger Woods bär ansvaret”

Årets första tävling ledde till rekordlåga scorer på PGA-touren.
Kritikerna hävdar att utrustningen gjort golfen för lätt. Men spelarna är av en annan uppfattning.
– Tiger Woods bär ansvaret för utvecklingen, säger världsettan Jon Rahm.

Foto: TT och Shutterstock

I årspremiären på Hawaii slog spanske världsettan Jon Rahm rekordet för bästa totalscore i en tävling på PGA-touren. Problemet var bara att Australiens Cameron Smith var ytterligare ett slag bättre.
En märklig känsla så klart för Rahm som var hela 33 slag under par.

Det var en smått bisarr birdie- och eaglefest, som så klart medför frågan om vi kommer att se mer av samma vara i framtiden. Rahm hade inte svaret, men slog fast en sak; Tiger Woods bär ansvaret.
– Många inbitna golfare hävdar att man måste hålla tillbaka bollen och klubborna, men den mer enkla sanningen är att efter det att Tiger började spela så har fler och fler tagit spelet på allvar. I dag ser folk spelet ur ett mer atletiskt perspektiv, och det gör att nivån på spelet på världens bästa tour är väldigt mycket högre än före Tigers intåg.

LÄS MER: Maja Stark vill göra golfen mer folklig

Tiger tog golfen till ny nivå

Mer eller mindre varje spelare som i dag är verksam på PGA-touren har på ett eller annat sätt sett upp till Tiger Woods; antingen har de vid ung ålder sett honom på tv, eller så har de mött honom i tävlingsspel och sannolikt varit väldigt underlägsna.
Kort och gott: Woods har höjt nivån på proffsgolfen.
– Jag vill inte nedvärdera vad någon annan gjort. Men Tiger är den bäste som spelat spelet, och vad han gjort har lett till att snittspelaren på touren i dag har blivit bättre. Det innebär i sin tur att vi när vi kommer till en golfbana vars försvar huvudsakligen är vinden, och det inte blåser, då finns det väldigt många spelare som kan utnyttja det, säger Rahm.

LÄS MER: Ryder Cup-hjälten och den förbjudna kärleken

Thomas: ”Handlar om mer än längd”

Givetvis ger de fina resultaten på Kapalua-banan luft under vingarna för de kritiker som hävdar att golf blivit för lätt för världens bästa spelare, samma kritiker som menar att utrustningen bör begränsas.
Fixstjärnan och tillika världsfemman Justin Thomas är liksom Rahm av en annan åsikt.
– Golfsupportrar måste förstå vad det är som ligger till grund för bra resultat. Många tror att allt handlar om längd, men de kan inte ha mer fel, säger amerikanen och tillägger:
– Det är för att banan spelades mjuk, vilket gjorde flaggplaceringarna tillgängliga. Det blev lättare att komma nära hål. Kommer man nära hål kan man sänka fler puttar.

Under den tredje dagens spel satte Justin Thomas banrekord med sin 61-runda (-12), ett rekord som tangerades av Jon Rahm (trots att han slog bort en boll).

HAR DU NYHETSTIPS? KONTAKTA MIG HÄR

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger