Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Golfbloggen

KRÖNIKA: Kan vi förvänta oss något bättre när Discovery tar över TV-golfen?

På torsdag tar Discovery över PGA-touren från CMore och sänder sin första golftävling med världens bästa spelare.
För golfpubliken är spänningen olidlig.
Blir det samma sömniga sändningar som tidigare – eller kan kanalbytet väcka liv i vad som i så många år varit en eftersatt verksamhet?

Foto: TT

2014 åkte jag över Atlanten för att för första gången bevaka US Masters. Inte bara var det en oförglömlig upplevelse att som golffanatiker besöka en av spelets allra heligaste marker, denna knallgröna paradisoas där så många berättelser fått sina hjältar.
Stämningen innanför Augusta Nationals är fortfarande svår att greppa.

Men även utanför var det som att hela den amerikanska idrottsvärlden helt plötsligt kretsade kring vad som utspelade sig på den 1,5 kvadratkilometer stora, och Alister Mackenzie-designade, gräsmattan. TV-kanaler som ESPN, MSNBC och Fox Sports pumpade sina tablåer fulla med golf, både när tävlingen pågick, innan den börjat och timmar efter det att spelet var avslutat – de gjorde det varje dag och hela tiden var berättelserna och analyserna berättade med stor passion, kunskap och hängivelse.
Och framförallt med pålästa experter som inte var rädda för att uttrycka sina åsikter.

LÄS MER: Avslöjar – de blir expertkommentatorer när Discovery tar över PGA-touren

Varför så mycket sämre i Sverige?

Under mina år som collegegolfare hade jag många gånger tidigare bevittnat showen. Bilderna hade bland annat rullat på sportbarer och golfklubbar. Men då jobbade jag inte som journalist och insåg inte hur bra kvalitén på sändningarna var i förhållande till de stillbilder på vattenfall och resultattavlor som den svenska golfpubliken under många år fått lära sig att leva med.

Givetvis handlar mycket om resurser, men…

2014 hade Viasat rättigheterna för både Europa- och PGA-touren. Inför säsongen 2015 köpte Cmore PGA-touren. Beslutet möttes av ramaskri då den som ville konsumera all golf nu behövde två abonnemang.

Samtidigt var vi många som hoppades att Cmore skulle väcka liv i sändningar som man då (trots att det handlade om världens bästa golftour) ofta behövde både en och två kannor kaffe för att ta sig igenom. Inte sällan hade vi hemma i tv-soffan rena kapplöppningen till vem som somnade först…

2015 gavs alltså Cmore chansen att slå på stora trumman och svarade med att introducera en studio, men tog samtidigt också det säkra före det osäkra och värvade samma team som vaggat oss till sömns åren dessförinnan. Tyvärr missade man att få med sig den som faktiskt kunde berätta; Göran Zachrisson.

Hoppas Discovery tar chansen

Och inför 2022 ges nu Discovery+ samma möjlighet. Och återigen har samma gäng värvats för att kommentera golfen.
I de flesta andra sporter – främst fotboll och hockey – ges nya förmågor chansen i hopp om att utveckla och göra sändningarna bättre. Journalister byts ut och tidigare stjärnor tar ofta plats som experter eller analytiker. Rollerna är tydliga, och alltsomoftast blir dynamiken bra och sändningarna intressanta.

Tyvärr har vi när det kommer till golfen allt för sällan en programledare som kan leda sändningen framåt, eller en riktig journalist som kan berätta berättelserna och lyfta fram expertens kunskap.

Istället har vi i de flesta fall enbart tidigare golfproffs som egentligen inte vet hur man gör TV, och i stället blir vi allt för beroende av ett USA-producerat bildflöde, som förutom vattenfall och ledartavlor enbart består av hålade puttar och långa drivar, och som dessutom inte är anpassat till den svenska marknaden.

Förutsättningarna är så klart smått omöjliga att jobba med för de aktuella kommentatorerna.

Men nu är det upp till Discovery att göra dem bättre.

HAR DU NYHETSTIPS? KONTAKTA MIG HÄR

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger