Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Golfbloggen

Gabriel trotsar oddsen – siktar på Europatouren

Varje gång han är på återbesök överraskas läkarna.
Inte nog med att Gabriel Axell föddes med tarmproblem som gör att han inte kan gå på toaletten som oss andra. Men tanke på ryggmärgsbrocket är det ett under att han ens kan gå för egen maskin.
Men ”Gabbe”, som vännerna kallar honom, trotsar oddsen och jobbar som professionell golfspelare.

Gabriel Axell.Foto: MoreGolf Mastercard Tour

– Det har nog gjort det lättare att nästan allting är sedan födseln, allt utom blodproppen då. På många sätt har detta varit mitt liv och min vardag sedan jag föddes. Så det är inte så konstigt för mig, säger Gabbe och fortsätter:
– Jag vill prata om det för att hjälpa andra. Jag har inte nämnt det så mycket i samband med min golf. När det kommer till golfen har jag inte velat ha någon särbehandling utan bara velat att resultaten ska tala.

”Benet såg ut som en korv”

Det swishar till när bollen kraftfullt men kontrollerat sticker i väg.
Som utbildad PGA Professional vet han hur man slår en golfboll; både i teorin och praktiken.

Det är en kall vinterdag i december. Snöblandat regn lägger sig som blöt filt över Malmö. Kontrasterna är extrema. Julen står runt hörnet och Gabriel är nyss hemkommen från en tävling i Bahrain.
Nu står vi på relativt enkla förutsättningar på Hylliekrokens range, mitt inne i Malmö. 28-åringen har själv och utan påtryckning gjort resan ned från Stockholm.

Vi börjar med blodpropparna. En med tanke på ”Gabbes” bakgrund mindre incident.
– Det började med att jag fick så himla ont i ljumsken, det kändes typ som att jag fått träningsvärk eller sträckt mig, så jag körde på med lite stretching och massagepistol. Men det blev inte bättre och en kväll då jag skulle gå och lägga mig så gjorde det så ont att jag inte kunde stå upp.

Vi talar om årets sista dagar i fjol.
– Till slut så kröp jag till sängen och gick och lade mig. Dagen efter hade jag svårt att röra mig och när jag sedan bytte om efter att ha jobbat extra så såg jag att vänsterbenet var nästan dubbelt så stort som högerbenet. Inga konturer syntes utan benet såg ut som en korv. Då åkte jag in till sjukan.

Gabriel hade fått en blodpropp i ljumsken och två i magen. Han fick akut behandling och har käkat blodförtunnande sedan dess. Första halvåret innebar sprutor två gånger om dagen.
– Jag var livrädd första gången jag skulle sticka mig själv. Jag fick ta varannan spruta på högersidan och varannan på vänstersidan för att inte skapa för mycket ärrvävnad.

Läkarna tror blodpropparna har med stomin att göra. Gabriel har ett hål på magen som han använder för sina tarmsköljningar. Han måste göra sköljningarna eftersom han har en medfödd tarmsjukdom. Den innebär att han saknar muskulatur i ändtarmen.
– Det gör att jag inte kan sköta toalettbesöken själv, utan måste sätta mig ned och göra tarmsköljningar två-tre gånger i veckan. Det tar 2-3 timmar varje gång.
– För att det ska funka behövde doktorn bränna av och täta till vissa blodkärl för att det inte ska blöda, och runt de här kärlen som propparna kommit.

Det är ganska svårt att förstå vilken resa Gabriel gjort. Han är golfproffset som inte borde kunna gå, för att inte tala om att svinga en golfklubba. Ryggmärgsbrocket har medfört att nervsystemet inte har samma kontakt med vänster sida av kroppen som höger.
– Det har gjort att jag har mycket sämre muskelutveckling på vänstersidan än höger. Den enda delen av min kropp som är ganska balanserad är armarna, annars är det ganska stor skillnad både vad gäller storlek och kraft på höger och vänster sida.
– Därför har jag ibland svårt med balansen och har alltid haft svårt med att exempelvis att hoppa på ett ben.

Med allt detta givet förundras jag över hur killen mitt emot mig kan spela skjortan av mig på golfbanan. Jag granskar honom från topp till tå och inser att han inte bara rakat huvudet. Han saknar också ögonbryn. Ryggmärgsbrocket har medfört komplikationer på njurarna. ”Gabbe” har kronisk njursvikt och måste därför ta tabletter för att motverka urinvägsinfektioner. En bieffekt av tabletterna är håravfall.
– Det är kopplat till medicinerna jag åt som liten. Jag har hårfläckar som kommer lite här och där, men det kommer i perioder och då jag får underhålla det lite för att det inte ska se konstigt ut.

Läkarna överraskade – siktar på Europatouren

Han är bekväm prata om sin sjukdomsbild.
– Anledningen till att jag vill prata om det är just för att jag varit så pass lyckligt lottad att jag kunnat ha en karriär inom professionell idrott. När jag varit på återbesök har jag sett hur många som fötts med ryggmärgsbrock som är rullstolsburna. På så sätt har jag kommit undan väldigt bra, och jag vet att det aldrig varit meningen att det skulle gå så här bra och att jag skulle kunna ha den karriär jag har. Golfare är ju kanske inte det första yrkesvalet man tänker på.
– Läkarna blir ju alltid lika förvånade när jag berättar vad jag jobbar med, och är det någon i en liknande sitts som får glädje och inspireras av vad jag gör så blir jag oerhört glad av det. På något vis så blir det som att jag visat att det är möjligt.

I mitt researcharbete hittade jag en intervju ”Gabbe” tidigare gjort med SportExpressen. Den är daterad till 2013 och där berättar han om drömmarna att nå Europatouren.
– Det är fortfarande det som är målet. Jag har varit där en sväng och det var sjukt kul. 2016 hade jag full status på Challengetouren, en nivå under, och fick några starter på Europatouren. Veckorna på Europatouren är oslagbara och att ha provat det gör ju viljan att återvända ännu starkare.

När bestämde du dig för att satsa mot touren?
– Innan gymnasiet så var det mest en liten dröm eller en fantasi så som alla barn har om att bli hockey- eller fotbollsproffs. Men på gymnasiet så kände jag att det fanns en chans att förverkliga drömmen.
Hur reagerade dina vänner när Expressen-intervjun publicerades?
– Eftersom det inte syns så mycket utåt så var det många som blev ganska förvånade. Och så är det fortfarande, det är nog inte många kolleger som vet överhuvudtaget.
Har sjukdomen hindrat dig i din golf?
– Det känns nästan som att det gjort mig starkare. Jag känner mig trygg i mig själv och har mina rutiner. Jag vet att jag har andra förutsättningar än andra. Men jag har valt att spela golf och känner att jag kan konkurrera ändå. Trots att jag tagit en omväg.

Stoppas inte av oviss framtid

På tal om det där med omvägar. Parallellt med spel på den nordiska golftouren spelar Gabriel också på MENA Tour i Mellanöstern.
– Det var framförallt min klubbkompis Henric Sturehed och några av hans vänner som var där och spelade. Jag insåg att det var ett bra sätt att förlänga säsongen och tävla även på vintern. I kombination med svenska touren så blev det golfen helårsaktivetet.

Han är en av sportens upptäcktsresande, en av de som får ihop ekonomin genom att spela på olika mindre proffstourer runtom i världen. Berättelserna är många.
– En gång när vi spelade i Dubai så var det ett par killar som ville spara lite pengar och tog ett billigare hotell, då hamnade i samma hus som en pakistansk nattklubb och fick genomlida pakistansk techno till fyra eller fem på morgonen.
– Annars händer det ju att man fastnar i säkerhetskontrollen för att man inte lyckas förklara vad Trackman eller snus är för något.

Men nu väntar en oviss tid.
När vi träffas har Omikron-versionen av Coronaviruset precis fått spridning och det är oklart när säsongen 2022 drar igång.
– Det gör det också svårt att pitcha för sponsorer som vill veta hur mycket, när och var man ska spela. Och att lägga en budget blir i princip omöjligt, precis som att planera vardagen med sambon.

Ingen vet vad som väntar. Men något säger mig att inte heller Covid kommer stoppa Gabriel från att jaga sin dröm.


HAR DU NYHETSTIPS? KONTAKTA MIG HÄR

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger