Golfbloggen

DeChambeau öppnar upp: ”Nära att sluta med golfen”

Bryson DeChambeau var nära att sluta med golfen.
Det berättade golfstjärnan för New York Post inför helgens tävling på Bahamas.
– Jag behöver inte det här för att vara lycklig, säger amerikanen.

Foto: TT

Det var kort inför Tiger Woods tävling Hero World Challenge på Bahamas som New York Post fick en pratstund med Bryson DeChambeau.
Amerikanen är på många vis varit en vattendelare bland golffans, som antingen tyckt om hans innovativa tillvägagångssätt eller förlöjligat 28-åringen.

Redan som ny på PGA-touren gjorde Bryson DeChambeau sig känd för sitt annorlunda sätt. Han beräknade luftfuktighetens påverkan på bollen, hade matematiska uträkningar gällande puttarna och tillsammans med företaget Cobra tog han fram utrustning där alla klubbor var lika långa, och han därmed inte skulle behöva manipulera sin sving.
Vissa tyckte det var banbrytande, andra menade att det var skådespel.

”Varför utsätta mig för tortyren?”

De senaste åren har åsikterna kring DeChambeau blivit ännu starkare. DeChambeaus timmar i gymmet och jakt på längd har varit ett samtalsämne, och de öppna bråken med Brooks Koepka ett annat.
Inför Hero World Challenge berättade DeChambeau att det till slut blev för mycket.
– Jag skojar inte. Det kom till ett läge där jag bara kände att jag ville lämna golfen. Jag bara kände; jag behöver ingenting av det här. Varför? Varför utsätta mig för den här tortyren, säger DeChambeau till NYP.

Till ekvationen tillhör också att DeChambeau lämnat sin caddie Tim Tucker samt kritiserats för att vägra vaccinera sig mot Corona. DeChambeau som skulle representerat USA under OS smittades sedan och kom aldrig iväg till Japan. Han sa då att han hellre skulle ge vaccin till människor som behövde. Detta vid en tidpunkt då vaccin var lättillgängligt för alla amerikaner och ytterligare en gång tog det hus i helvete på sociala medier.

Och så har vi ju bråket med klubbleverantören Cobra…

LÄS MER: Rorys stöd till DeChambeau – ”innerst inne en fin person”

Lyssnade till Chris Pratt

Det blev för mycket. DeChambeau slutade göra intervjuer.
– Det tog hårt på mig. Jag tänkte ”jag behöver inte det här. Jag kan gå härifrån och må helt okej resten av mitt liv, vara lycklig, köra long driving och sluta med golfen”, förklarade DeChambeau för NYP.
– Men jag kunde inte svika de människor jag har runt mig, människor som verkligen tror på mig. Jag kom tillbaka till ett läge där jag kände att jag kunde fortsätta.

En av de som hjälpte DeChambeau tillbaka på rätt köl var vännen och skådespelaren Chris Pratt (känd från bland annat Parks and Recreation).
– Chris sa till mig att han inte låter det definiera honom när folk säger att filmerna han är med i suger eller att han är en dålig skådis. Han sa till mig att det som verkligen definierar vem jag är som människa är vad jag gör vid sidan av golfbanan.