Golfbloggen

Svenska proffsgolfare hemma från Sydafrika: ”Konstigaste veckan”

Flera svenska Europatourproffs riskerade att strandas i Sydafrika där den nya coronavirusvarianten omikron upptäckts.
Helgens tävling i landet kortades ned med två dagar och ambassadör Håkan Juholt rekommenderade att ta sig hem så fort det gick.
Men var lättare sagt än gjort.
– Det har varit en av de märkligare veckorna i karriären, säger Jens Dantorp som precis lyckats ta sig hem.

Foto: Bildbyrån

Fler och fler länder begränsar eller helt stoppar flyg till och från södra Afrika. Där har Sydafrikanska forskare identifierat spridning av den nya coronavirusvarianten omikron.
Detta drabbar tusentals svenska turister och folk som är där i jobbet.
– Vi uppmanar alla att boka om så snart som möjligt så man inte blir strandsatt, meddelade Sveriges ambassadör i landet, Håkan Juholt, i ett officiellt uttalande.

Några som jobbat där de senaste dagarna är golfarna på Europatouren som spelade Joburg Open.

LÄS MER: Maja Stark tvåa i LET-finalen

”En av de konstigaste veckorna”

På grund av virusspridningen beslutade touren att korta ned tävlingen från fyra till två dagar. Men att ta sig hem från Johannesburg var lättare sagt än gjort.
Golfbloggen har talat med Jens Dantorp som spelade tävlingen.
– Det var en av karriärens konstigaste veckor. De bestämde att korta ner tävlingen, men samtidigt var allt precis som vanligt, även på flygplatsen och den enda skillnaden var egentligen att planen började ställas in.
– Det blev väldigt svårt att hitta biljetter och de blev väldigt dyra, fortsätter han.

Att det inte går några direktflyg mellan Sydafrika och Sverige innebär dessutom att resenärer tvingas anpassa sig till reglerna som gäller där de har sin mellanlandning.

Utbrottet av den nya covid-varianten har lett till att varken South African Open Championship eller Alfred Dunhill Championship spelas enligt plan. Båda plockas bort från årets DP World Tour (tidigare Europatouren). Detta innebär att nästa DP World Tour-tävling inte spelas förrän Abu Dhabi HSBC Championship den 20–23 januari.

LÄS MER: Europatouren byter namn – blir DP World Tour

Nu väntar en tid i ovisshet

Detta medför en oviss framtid för de tre svenskar som kom till spel i Sydafrika den gångna veckan. De kämpar alla för att klättra på rankingen och på allvar etablera sig på DP World Tour.
– Man får anmäla sig till alla tävlingar och sedan se lite vad som händer.
– Först och främst gäller det bara att testa sig och hoppas på ett negativt provsvar så snabbt som möjligt. Man har träffat många människor och jag vill ta det säkra före det osäkra, säger Dantorp.

Tanken var att Challengetouren, en nivå under DP World Tour, skulle inleda året med en rad tävlingar i Sydafrika. Tävlingar som skulle kunna innebära värdefulla rankingpoäng för spelarna i Dantorps kategori.
Vad som händer med de tävlingarna är i skrivande stund oklart.


HAR DU NYHETSTIPS? KONTAKTA MIG HÄR

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger