Golfbloggen

Utbrytartourerna som kan förändra proffsgolfen för alltid

Några vill införa ett Formel 1-liknande upplägg till golfen.
Andra vill locka de största stjärnorna till Saudiarabien med hjälp av gigantiska pengar.
En sak är klar. PGA-tourens plats som golfens givna finrum är hotad.
– Det här är väldigt likt när Arnold Palmer och Jack Nicklaus ville bryta sig ut på 60-talet, säger Andry Gardner en av initiativtagarna till Premier Golf League.

Stora frågetecken omgärdar proffsgolfens framtid.Foto: TT

Rapporterna har så långt innehållit lika många frågetecken som fakta, och inte sällan har de också innehållit felaktiga uppgifter.
I podcasten No Laying Up redogör Andy Gardner, initiativtagare till Premier Golf League, för vad de nya förslagen innebär samt var de kommer ifrån.

Idén om Premier Golf League föddes någon gång 2012-2013. Tanken var att föra samman de bästa golfarna i världen och låta dem spela i ett lagformat som påminner om vad vi ser i Formel 1, där tolv olika lag har tolv olika ägare. Varje stall skulle bestå av fyra spelare, där stallchefen inför varje tävlingsdag skulle välja ut vilka två av hans spelares resultat som räknas den aktuella dagen. Ett 13:e lag skulle dessutom röstas fram av fans inför varje vecka.
18 tävlingsveckor skulle bestå av tre tävlingsdagar var, där det parallellt spelas en individuell slagtävling. Alltså även här ser vi som i F1 ett lagmästerskap och ett individuellt mästerskap. Varje helg skulle 20 miljoner dollar stå på spel. Säsongen skulle avslutas i augusti och följas av en silly-season där ägarna värvar nya spelare inför den kommande säsongen.

LÄS MER: Här är veckans heta lista

Saudierna inte längre välkomna

Pengarna bakom projektet var redan från början stora, och en mindre del av dem kom från saudiarabiska investerare.
Andy Gardner är en advokat och framgångsrik företagsman. I takt med att åren gick och hans idéer ändrades och utvecklades. De saudiska investerarna kom så småningom att uteslutas ur projektet.

De tog illa upp och kom att starta sitt eget projekt SGL; Super Golf League. Deras koncept är i stort sett en kopia på PGL, men med större fokus på tävlingar i Mellanöstern och har nyligen lanserat ett tio tävlingar stort samarbete med Asien-touren där de pumpat in miljoner för att locka över tunga namn. De har anlitat Greg Norman som vd, australiern som på sin tid var en av världens bästa golfare och som 1994 själv var pionjär för en ny världstour.

Nu har de tillsammans gett ny tyngd åt Asien-touren där de nya tävlingarna är planerade att gå av stapeln redan nästa säsong.

LÄS MER: Golfbloggen spelar Costa Navarino Olympic Course med José María Olazábal

PGA Tour hotar med uteslutning

Som svar på allt detta har PGA-touren hotat med att utesluta alla som tävlar på de konkurrerande tourerna. Trots hoten har spelare som Phil Mickelson, Henrik Stenson och Dustin Johnson ansökt om undandag för att få spela tävlingarna.

Medan saudiska SGL redan affilierat sig med Asientouren och slagit på stora trumman i sin kommunikation har PGL fram till nu jobbat mycket mer i det tysta. Men i intervjun med No Laying Up berättar Andy Gardner hur han vill arbeta tillsammans med PGA-touren och att de 48 bästa därifrån skulle kvala in till superligan som också skulle innehålla upp- och nedflyttning mellan tourerna.
– Går vi tillbaka till 1968 så såg det ungefär likadant ut. De 205 spelarna tyckte inte att de fick ut det bästa av PGA of America, som då anordnat tävlingarna sedan 1916. Så de bröt sig ut. Läser man citaten från den tiden så handlade mycket om att ”de tjänar redan så mycket, varför ska de ha mer?”. Det är väldigt mycket samma som i dag. Det kom att bli början till PGA Tour.
– Det må vara naivt, men att jobba med PGA Tour är vår starka vilja. Jag kan inte se varför det inte skulle vara möjligt.

Vad händer härnäst?

Men så långt har alltså PGA Tour-chefen Jay Monnahan blånekat till en dialog. Istället har PGA-touren ingått ett strategiskt samarbete med Europatouren som gör det svårare även för spelarna där att bryta sig ut.
I ett försök att också stänga ute SGL innefattade denna överenskommelse att Saudi International skrotades och tävlingen är inte längre en del av Europatouren.

Exakt vart det hela kommer sluta är omöjligt att sia, men en sak känns ganska säker; golfkartan kommer förr eller senare att ritas om.


HAR DU NYHETSTIPS? KONTAKTA MIG HÄR

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger