Golfbloggen

KRÖNIKA: Att Maja Stark prisas på Idrottsgalan borde vara en självklarhet

Maja Stark har nominerats till ”Årets nykomling” på idrottsgalan.
Jag har svårt att se något annat än att hon prisas när galan går av stapeln den 17 januari. Det borde vara en självklarhet.
För sällan tidigare har vi inom golfen sett något liknande.

Maja med troféen efter Creekhouse Ladies Open.Foto: TT

Inget ont om Oliwer Magnusson (freeskiing), Ebba Årsjö (alpint) eller Maja Åskag (friidrott). Men de sysslar alla med sporter eller grenar som är väldigt små i förhållande till golfen.
Mer än 60 miljoner människor spelar årligen minst en runda golf, och i världstoppen har det sedan Tiger-revolutionen vid millenniumskiftet blivit allt svårare att hävda sig och inte minst dominera.

Men i denna sport har Maja Stark det senaste året svarat för ett genombrott som saknar motstycke. Redan i november 2020 kom hon på 13:e plats i US Open, damgolfens utan tvekan största och mest prestigefyllda tävling. När tävlingen i år var tillbaka på sitt ordinarie datum (början av juni) svarade hon för en 16:e-plats. Detta i en sport där du varje gång ställs mot de 150 bästa i världen, och där just de bästa vid de här två tillfällena samlats i Houston respektive San Francisco.
Maja, 21, har introducerat sig på den största av scener.
Men det är segrarna som räknas.

LÄS MER: Lång intervju med Maja Stark

En kometstart som saknar motstycke

Under sensommaren gick Maja Stark från att vara lovande amatör till proffs och att försörja sig på spelet. Hon tilldelades då Sveriges största individuella idrottsstipendium från PGA Future Fund (75 000 kronor) och det gick sedan inte ens en månad innan hon vann den svenska proffstourens flaggskeppstävling PGA Championship, en tävling som också ingår Ladies European Tour Access Series, ett hack under Europatouren.

Bara några veckor efter det kom den första Europatoursegern vid Creekhouse Ladies Open på Kristianstad Golfklubb.
Maja hann sedan knappt fira färdigt innan det var dags igen och hon vann Estrella Dam Ladies Open, utanför Barcelona.

Steget som för många är så svårt, verkade för Maja väldigt lätt.

LÄS MER: Intervju med Majas tränare Fredrik Wetterstrand

Bland de mest lovande i världen – men tillräckligt för idrottsgalan?

Jag kan inte minnas senast en svensk golfare svarade för en sådan kometstart på proffskarriären.
Tankarna går så klart till den bästa vi haft, Annika Sörenstam, som blev proffs 1992 men som inte vann sin första tävling förrän 1995.
Allt som allt blev det 94 professionella segrar för Annika.

Redan innan hon blev proffs noterades Maja Stark för två framskjutna placeringar i damgolfens största tävling. När hon blev proffs vann hon tre av sina fem första tävlingar.
Det är inte annat utan att man undrar vart det ska sluta…

Oavsett vad så är Maja Stark från Abbekås en av de mest lovande golfarna i världen just nu, och hon kommer med stor sannolikhet utgöra ett inslag i golfarnas vardag under många år framöver.
Ska bli intressant att se om det räcker till pris på idrottsgalan.

Man får ju hoppas på en kompetent jury…


Även Anna kan få pris

Avslutningsvis är även förebilden Anna Nordqvist tack vare sin seger i British Open nominerad till galan i Globen (Avicii Arena). I hennes fall gäller det priset för ”Årets prestation”.
I och med rysarsegern på Carnoustie blev hon blott tredje dam från Europa att nå tre majortitlar. Smaka på den.
Oavsett hur spektakulärt och svårt det än må ha varit så tror jag inte det räcker till vinst i konkurrens med publikfavoriter som hopplandslaget (i ridsport), Nils van der Poel och Sarah Sjöström.
Men man kan ju alltid hoppas.


HAR DU NYHETSTIPS? KONTAKTA MIG HÄR

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger