Golfbloggen

Mitt minne av Fredrik Andersson Hed – så mycket mer än en bra golfare

Fredrik Andersson Hed blev bara 49 år.
Han var en fantastisk golfspelare som blommade med den kanske främsta svenska generation herrgolfare vi till dags datum.
Men han var väldigt mycket mer än en golfare.
Och det är det som är det viktiga.

Fredrik Andersson Hed firade med hela kroppen och log med hela ansiktet. Vi är många som kommer sakna honom.Foto: AP och Stella Pictures.

Jag skulle precis hoppa på planet mot tyska vin- och golfparadiset Hertlinger Genusswelten. Där skulle jag få chansen att träffa Tony Jacklin. Tony Jacklin var en av två huvudpersoner i händelsen som kanske bättre än någon annan berättar berättelsen om idrottsmannaskap.

Det var under Ryder Cup 1979 på Royal Birkdale som engelsmannen tack vare en eagle på det 17:e hålet kom upp lika i sin match med USA:s stora stjärna jack Nicklaus. På 18:e skulle sedan Nicklaus komma att skänka Jacklins halvmetersputt. En putt som betydde delning i deras match och att hela Ryder Cup slutade oavgjort. De båda omfamnade varandra, och lämnade banan arm i arm. Händelsen kom att gå under namnet ”The Concession”.
Både Jacklin och Nicklaus var otroliga tävlingsmänniskor, men humanitet och vänskap hade kommit före den sportsliga framgången. Man ser det inte så ofta numera. Inte ens bland de stora idrottarna.

När resultat blir oviktiga

Fredrik Andersson Hed var också en människa som inte bara var en elitidrottare, utan som framförallt var en underbar person.
Och i söndags blev det uppenbart smärtsamt att resultat ibland kan kännas så otroligt irrelevanta.

För det här var en dag då Christofer Feldborg Nielsen gjorde en osannolik albatross på sista hålet och efter särspel vann Race to Europe, då Linn Grant och Beatrice Wallin gick vidare i kvalet till LPGA-touren och då Sebastian Söderberg för andra helgen i följd var nära segern på Europatouren.
Det var söndagen då Bernhard Langer vid 64 års ålder blev äldst någonsin att vinna på Champions Tour.

Ändå var vi många som mest ryckte på axlarna. Människan är alltid viktigare än resultatet.
Ni är många som kände Fredrik bättre än jag gjorde. Men jag hade förmånen att både träffa honom, intervjua och spela golf med Fredrik.

Fredrik såg alla

Första gången var när jag var juniorgolfare och vi råkade hamna bredvid varandra på träningsområdet på Falkenbergs Golfklubb där han tränade för Rikard Fors. Fredrik tog sig tid att ge mig ett par tips, men lyssnade också intresserat på en junior som kanske hade lite för mycket att säga.

Han lyssnade också, och gav genomtänkta svar, när jag som färsk reporter intervjuade honom under Scandinavian Masters. Kanske var året 2011.

När jag etablerat mig i branschen träffades vi på nytt, den här gången under det så klassiska trädet framför Augusta Nationals klubbhus, när han under US Masters 2017 var expertkommentator i SVT. Då lyssnade han med precis samma intresse som på övningsfältet i Falkenberg drygt tio år tidigare.

Nu är han deras skyddsängel

När beskedet i söndags kom om att cancern tagit Fredrik var vi många som sörjde. Fredrik var en gudabenådad golfare, som tampades med Henrik Stenson, Peter Hanson och grabbarna, och som vann tre gånger på Europatouren.
Men framförallt var han en snäll, positiv, lyssnande och tog emot en med öppna armar – oavsett vem han mötte.

Framförallt var han Annas äkta make och Molly och Viggos förebild och beskyddare.
Nu är han deras skyddsängel.
Det är till dem våra tankar nu går samtidigt som vi konstaterar att livet är långt ifrån rättvist och att vi måste ta vara på de dagar vi får.

Vila i frid, Fredrik.


HAR DU NYHETSTIPS? KONTAKTA MIG HÄR

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger