Golfbloggen

RYDER CUP: Tiger Woods okända roll – så hjälper han USA

USA går fram som en ångvält och har ett tydligt kommando i Ryder Cup.
Inte många har koll på vilken roll Tiger Woods spelar för laget.
– Folk hade blivit överraskade, säger Justin Thomas.

Foto: Bildbyrån.

KOHLER, WISCONSIN. Skadade Tiger Woods saknas på Whistling Straits. Men han spelar trots allt en roll för det amerikanska lag där han är uppsatt som vicekapten.

LÄS MER: Ultimata Ryder Cup-upplevelsen – jag spelar min väg till Whistling Straits

Woods följer matchen hemifrån tv-soffan i Jupiter, Florida, där han fortfarande repar sig från den otäcka bilkraschen i februari månad. Hemifrån har han dock regelbunden sms-kontakt med spelarna.
– Han vet att vi som är i USA:s lag är tolv av världens bästa spelare, och vi vet hur man spelar golf. Kontakten handlar mycket om att han finns där om vi behöver honom, förklarar Justin Thomas och berättar hur han besökte Woods kort inför avfärden till Wisconsin.
– Jag besökte honom som en vän snarare än som vår kapten. Jag ville se hur han mådde. Han är väldigt engagerad i matchen. Jag tror folk hade förvånats över att se vilken lagkompis han är. Det syntes hur mycket han bryr sig om det här laget när han var spelande kapten i Presidents Cup, nere i Australien. Han är beredd att lägga ned väldigt mycket tid för att vi ska vara hundra procent förberedda, det är rätt coolt.

LÄS MER: Här hittar du allt om Ryder Cup

”Finns ingen bättre förebild”

På torsdagskvällen ringde Woods upp varenda en av de amerikanska spelarna. Exakt vad som sades har spelarna inte velat berätta.
– Det var trevligt, och Patrick (Cantlay) och jag pratade om det ett par gånger ute under vår match, säger Xander Schauffele.
Cantlay:
– Det finns ingen bättre förebild och ledare än Tiger. Jag träffade honom också innan jag åkte hit, mest för att höra vad han hade att säga om Ryder Cup och för att se vad jag kunde lära mig.

Det verkade göra nytta för Cantlay som spelade hem 1,5 poäng den första speldagen.
– Vi vet att han knöt näven där hemma. Oavsett om det är på kryckor eller inte så vet vi att vi har hans stöd, avslutade Schauffele.

HAR DU NYHETSTIPS? KONTAKTA MIG HÄR

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger