Golfbloggen

RYDER CUP: Katastrofal start för Europa – nytt mirakel krävs

2012 vände Europa ett tillsynes omöjligt underläge till en historisk seger.
Den kom att gå under namnet ”Miraklet på Medinah”.

Efter fredagens katastrofala inledning står det klart att en likartad comeback kommer krävas i år.

Rory McIlroy och Ian Poulter.Foto: TT

Efter 3-1 i morgonens foursome hoppades Europa studsa tillbaka i eftermiddagens bästboll. Men scenariot upprepade sig och efter den första dagens spel är ställningen 6-2 för hemmalaget.

Sedan Ryder Cup 1979 fick sitt nuvarande format – med två foursome-omgångar, två bästboll-omgångar och en singel-omgång – har Europa aldrig varit i ett liknande underläge efter den första speldagen. Faktum är att vi allt som allt pratar om den sämsta öppningen på 46 år.
Därmed går det bara att konstatera att oddsen talar emot det europeiska laget, som aldrig vunnit efter att ha legat under med mer än två poäng vid det här skedet.

LÄS MER: Här hittar du allt om Ryder Cup

”Blir en viktig dag för oss”

De stora förlorarna den första dagen var Rory McIlroy och Paul Casey som båda föll i två matcher.
Om man ska hitta någon tröst så har det gjort stora comebacker förut. Vid ”Miraklet på Medinah” vände Europa ett 10-6-underläge den sista dagen.

Nu gjorde Tyrrell Hatton birdie på sista hålet och säkrade en halv poäng när han och Jon Rahm ställdes mot Bryson DeChambeau och Scottie Scheffler.
– Det känns så klart fantastiskt att sätta en sådan putt. Förhoppningsvis kan det ge oss lite flyt till morgondagen för det blir en viktig dag för oss, sa han direkt efteråt.

De största utklassningssiffrorna i Ryder Cups historia är 18,5-9,5. Det skedde i USA:s favör 1981 på Walton Heath. Europa stod för samma bedrift 2004 på Oakland Hills. För att inte utklassningsrekordet ska slås så gäller det att Europa lägger i en extra växel.

HAR DU NYHETSTIPS? KONTAKTA MIG HÄR

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger