Golfbloggen

KRÖNIKA: Är Ryder Cup redan över?

Vad var det egentligen som hände? Är veteranerna för gamla? Och är Ryder Cup redan över?
Frågetecknen omgärdade Europas bedrövliga insats den första dagen av Ryder Cup.

Norges Viktor Hovland tog en viktig poäng ihop med Tommy Fleetwood. Foto: Shutterstock och TT

USA var bättre. Det går inte att gnälla över otur, kantrullare och snedstudsar. Europa underpresterade och USA gjorde precis vad man kan förvänta sig av ett gäng världsstjärnor. De har trots allt, i alla fall på papperet, det bästa laget som mönstrats i ett Ryder Cup.

Men ändå måste man fråga sig är varför Europa inte denna första speldag bjöd på tuffare motstånd.

LÄS MER: Ultimata Ryder Cup-upplevelsen – jag spelar min väg till Whistling Straits

Veteranerna som kom av sig

Viktor Hovland bidrog med positiv energi, hyggligt spel och stor glädje. Världsettan Jon Rahm spelade som en världsetta och Sergio Garcia var glimrande i de 18 hål han spelade med sin landsman.

Tyrrell Hatton räddade en poäng med en smarrig järnfemma på det sista hålet och Bernd Wiesberger slog ett par fina slag, och gjorde inte alls bort sig.

Nej, problemet var ett gäng spelare som skulle vi trodde var säkra kort; exempelvis Rory McIlroy, Ian Poulter, Lee Westwood och Paul Casey som allihop kändes direkt formsvaga.

Framförallt när det gällde Paul Casey förvånades jag över förtroendet han fick, och att han spelade i både foursome och bästboll, båda gångerna med rookies.
Casey själv hade inför årets match ett av lagets sämsta Ryder Cup-facit. Var han verkligen rätt man att skola in de nya?
När jag sedan såg att Casey på nytt får chansen och på lördagsmorgonen spelar sin tredje raka match kunde jag knappt tro mina ögon.

Jag gillar verkligen Paul, han är en grymt fin människa och jag älskar hans sving.
Men han är inget Ryder Cup-ankare.

LÄS MER: Här hittar du allt om Ryder Cup

Får hoppas på underskattning

Att se Ian Poulter och Rory McIlroy inleda Ryder Cup med att knappt mäkta med ett par gjorde mig faktiskt riktigt förbannad. Att fanbärare som dem förlorade fem av de sex första hålen av sin match satte ton för hela dagen.
Poulter var varken ”postman” eller ”talisman”, och håglösheten Rory utstrålade gjorde mig direkt ledsen.

Kanske var det så att Padraig Harrington både i sina kaptensval och i fredagens laguttagning förlitade sig för mycket på det gamla gardet.

Det är lätt att vara efterklok…

Det krävs i alla fall ingen kärnfysiker för att reda ut att USA kom till spel med ett mycket yngre, och mycket hungrigare lag. Ett lag med sex orädda debutanter.

Alla tog de poäng den första dagen.

Och tyvärr känns det just nu som att Europa har noll, nada och inget att sätta emot.

När jag nu sitter och skriver detta, på mediebussen hem till hotellet, tycker jag mig märka att väldigt många amerikaner redan räknat hem årets Ryder Cup. Utgångsläget ser med europeiska ögon väldigt mörkt ut, men kanske utgör underskattning det sista lilla hoppet som finns.

Så spelas lördagens foursomes

14.05: Brooks Koepka/Daniel Berger vs. Jon Rahm/Sergio Garcia.
Kommentar:
Spanjorerna härliga dynamik och fina spel var en av få europeiska ljusglimtar dag 1. Nu leder de Europa ut igen i vad som känns som en nyckelmatch med stort symbolvärde

14.21: Dustin Johnson/Collin Morikawa vs. Paul Casey/Tyrrell Hatton.
Kommentar:
Dustin var glödhet dag 1 och Morikawa tycktes ha hittat tillbaka till någon typ av The Open-spel. Vårt hopp får stå till Hattons råvilja och att den smittar av sig på Casey.

14.37: Jordan Spieth/Justin Thomas vs. Bernd Wiesberger/Viktor Hovland.
Kommentar:
Tuff match för två europeiska debutanter, där framförallt Justin Thomas känns svårstoppad efter att ha funnit fint flyt på fredagseftermiddagen.

14.53: Patrick Cantlay/Xander Schauffele vs. Lee Westwood/Matt Fitzpatrick.
Kommentar:
Catlay kan vara den formstarkaste i hela Ryder Cup. Westwood/Fitzpatrick får en ny chans efter torsk i fredagens foursome. Gäller att ta sig i kragen.

HAR DU NYHETSTIPS? KONTAKTA MIG HÄR

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger