Golfbloggen

KRÖNIKA: Den tröttaste publiken jag sett i Ryder Cup

Det var precis så där magiskt som det ska vara.
Solen hade precis klättrat upp över horisonten och speglade sig vackert i Lake Michigan. Det var som en dröm. Men det var något som saknades.
Detta var den svagaste publikinsatsen jag sett under de fyra Ryder Cup jag bevakat på plats.

Foto: Martin Hardenberger

KOHLER, WISCONSIN. Den för Ryder Cup så magiska stämningen är vad som får världens bästa golfare att skaka. I vanliga fall dånar musiken, men överröstas snabbt av publikens sånger.
När spelaren sedan väl ska slå, då blir det knäpptyst och du kan höra en nål falla. Det blir ett vakuum och helt plötsligt är allt så viktigt, och det blir svårt att svälja.

Men denna gång var volymen aldrig särskilt hög.
Det kändes märkligt, och även mellan slagen kunde man höra den där nålen (en penna i mitt fall, vi testade faktiskt) falla.

LÄS MER: Här hittar du allt om Ryder Cup

”Enda bokstäverna de kan”

Från min plats längst upp på läktaren hamnade jag bredvid två britter, två väldigt brittiska britter som skämtsamt upplyste mig om deras intellektuella överlägsenhet.
Några minuter före första start försökte USA:s assisterande kapten Zach Johnson få igång fansen och dirigerade ut ”USA! USA! USA!”.
”Det är de enda tre bokstäverna de kan”, skrattade en av mina nyvunna vänner med näsan i vädret. Därefter fortsatte han med att förklara att ”publiken ska jävlas men på ett fyndigt sätt”.
När de amerikanska fansen sedan buade åt de europeiska spelarna, skrek ”fore” och ”get in the water” så himlade han med ögonen.
Jordan Spieth sade sedan på klassiskt sportsmannavis åt fansen att skärpa sig i hur de tilltalade européerna, nu nickade vi uppskattande.

LÄS MER: Ultimata Ryder Cup-upplevelsen – jag spelar min väg till Whistling Straits

Men fansens tillkortakommande till trots så var spelarna nervösa. Sergio Garcia har vunnit fler Ryder Cup-matcher än någon annan och det kändes både passande och gav en rysning när han slog årets första Ryder Cup-slag. Det var som att han i par med sin landsman Jon Rahm förde vidare Severiano Ballesteros och José María Olazábals arv.
Pulsen var hög, och säkerligen hade han svårt att svälja. Sergio darrade, slog ned bollen i en av de många djupa bunkrarna.

Efter en svag start skulle spanjorerna sedan spela storslagen golf.

En morgon som hade allt

Det var trots allt en morgon som hade all dramatik du kan föreställa dig. På väg till banan rådde trafikkaos, och spelarna hade svårt att komma fram. Poliseskort krävdes och publik på väg till banan tvingades både köra åt sida och ta omvägar. Men spelarna hann till banan i tid för att genomföra den nödvändiga uppvärmningen.

Wisconsin står i år för första gången värd för Ryder Cup.
De har ett av USA:s mest populära idrottslag i Green Bay Packers, och borde ju vara bra på att ”hålla låda”.

Men man kan fråga sig om de, ännu mer än spelarna var tagna av stundens allvar.
Och om Europa kan utnyttja det.


HAR DU NYHETSTIPS? KONTAKTA MIG HÄR

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger