Golfbloggen

RYDER CUP: Möt Viktor Hovland – Norges första Ryder Cup-spelare

Inga svenska spelare i Ryder Cup.
Men vi har en norrman i det europeiska laget.
– Jag såg Ryder Cup 2012 på tv. Jag minns väldigt tydligt hur pappa och jag såg de sista puttarna och blev som galna den kvällen. Sedan dess har jag drömt om att spela Ryder Cup, säger Viktor Hovland.

Foto: TT och Stella Pictures

KOHLER, WISCONSIN. Han rankas som nummer 14 i världen och är ensam skandinav i det europeiska laget. Viktor Hovlands intresse för Ryder Cup föddes vid vad som kom att bli känt som ”Miraklet på Medinah”, och en söndag då Europa kom tillbaka från ett tillsynes omöjligt läge.

I laget fanns då som nu Sergio Garcia, Ian Poulter och Lee Westwood.
– Jag får vara med spelare som jag sett tävla i Ryder Cup sedan jag var väldigt ung, och det är en stor ära att vara en del av laget, säger Hovland och fortsätter:
– De är anledningen till varför den här tävlingen blivit vad den är i dag. De har bidragit med blod, svett och tårar och det är delvis tack vare dem som det är så speciellt att vara en del av laget. Ur det perspektivet så är det en riktigt cool upplevelse för mig.

LÄS MER: Här hittar du allt om Ryder Cup

När 24-årige Hovland i år Ryder Cup-debuterar är dubbelt så gamle Lee Westwood med för elfte gången.
– Bara för ett par veckor sedan satt jag och kollade på highlights på YouTube och såg alla de fantastiska sakerna de gjort. Därför är det coolt att få tillbringa tid med den, när kamerorna inte är på, och se vad det är som gjort att de lyckats.
– Det är en väldigt stor arena och du vet vad det betyder för alla inblandade, spelare och fans. Då är det extra skönt att ha erfarna människor runtom dig. De har kul, men utstrålar också ett lugn, vilket gör att vi som är nya känner oss bättre.

LÄS MER: Ultimata Ryder Cup-upplevelsen – jag spelar min väg till Whistling Straits

Hoppas på buande amerikaner

Under presskonferenserna inför matchen har Hovland hyllats både av kapten Padraig Harrington och spelare i det europeiska laget för sitt sätt att vara. Ofta är norrmannen i händelsernas centrum, skojar och skrattar.
– Jag har inte funderat så mycket på min roll. Det är mitt första Ryder Cup, jag är 24 år, och kan bara göra mitt bästa. Jag försöker lära känna alla, och vår kemi är riktigt fin, sedan försöker jag bara lära mig av de andra.

Om han är redo? Jajamensan.
– Jag tror och hoppas jag kommer ha några fans där ute som inte kommer bua. Men buar amerikanerna så betyder det bara att vi göra något bra. Jag kommer inte ta det personligt, jag har tagit smällar förut och är redo, säger han och avslutar:
– Att vara del i ett lag och spela för något som är större än dig själv, jag tror inte att det blir så mycket bättre än så.

HAR DU NYHETSTIPS? KONTAKTA MIG HÄR

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger