Golfbloggen

KRÖNIKA: Allt talar för USA – men kan de spela som ett lag?

Aldrig tidigare har ett bättre lag ställt upp i Ryder Cup.
Enligt världsrankingen kommer nio av världens elva bästa spelare från USA.
Men den givna frågan är som vanligt; kan jänkarna spela som ett lag?

KOHLER, WISCONSIN. Det är något speciellt med Ryder Cup. Rory McIlroy berättade inför matchen att det här är ögonblicket han tränar för. Någon timme tidigare hade Jordan Spieth summerat känslan på första tee som den största adrenalinrusningen man kan vara med om som golfare.

Visst borde de bästa golfarna vara bäst lämpade för denna, den tuffaste av uppgifter?

Men likt en straffläggning i fotboll håller alla dina lagkompisar tummarna, och i motsats till en vanlig tävling vilar nu deras öden på dina axlar.
Och kanske är det här någonstans som de amerikanska individualisterna brukar, och också denna gång räds för, att gå vilse. För nästan varje gång är de favoriter, men i stället har Europa vunnit nio av de tolv senaste Ryder Cup-matcherna.

Mycket av försnacket har här på Whistling Straits handlat om just den biten. Allt talar för amerikansk hemmaseger, men väldigt få är övertygade om att de kommer lyckas.

Men inte ens de väntade starka vindarna väger emot dem. Golf Channel, översköljer som vanligt varenda amerikan med statistik, och den talade emot bilden så många har av att européer klarar vinden bättre – i själva verket var de amerikanska stjärnorna sett till den senaste säsongen överlägsna också när det kommer till spel i stark vind.

Som sagt allt talar för USA.

LÄS MER: Ultimata Ryder Cup-upplevelsen – jag spelar min väg till Whistling Straits

LÄS MER: Här hittar du allt om Ryder Cup

Kan generationsväxlingen spela roll?

Men sport i allmänhet och golf i synnerhet saknar ofta logik, och kanske är det därför vi älskar både spelet och Ryder Cup.
Tiger Woods har vid sju tillfällen deltagit i Ryder Cup som antingen världsetta eller världstvåa. Räknar men ihop alla hans foursomes, bästbollar och singlar har han förlorat betydligt fler (17) än vad han vunnit (13), och bara vid två tillfällen har USA gått segrande ur Ryder Cup med Woods i laget.
Denna vecka är Tiger Woods vicekapten, men agerar hemma från tv-soffan i Florida. Phil Mickelson, Jim Furyk och Davis Love III är också tidigare superstjärnor som assisterar Steve Stricker.

Alla har de ett facit som påminner om Woods.

Kanske talar också det faktum de generationsväxlar och 35-årige Dustin Johnson är äldst i det amerikanska laget också för dem. De har hela sex debutanter, oförstörda själar som saknar minnen av hjärtskärande förluster.

Men vinner de? Varken jag eller någon annan kan vara helt säker.


HAR DU NYHETSTIPS? KONTAKTA MIG HÄR

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger