Golfbloggen

RYDER CUP: Europas publikkupp – ”Vi vill ge dem något speciellt”

USA förväntas ha stort publikstöd på Whistling Straits.
Men under onsdagen kan Europa ha vunnit både en och två fans över på deras sida.
– Vi ville hedra staten vi befinner oss i, förklarar Padraig Harrington att de europeiska spelarna kastade ut osthattar till de amerikanska fansen.

Foto: TT

KOHLER, WISCONSIN. Osthattar? Ja, det är sant. Huvudbonaden som i USA går under namnet ”cheese heads” är något som fotbollslaget Green Bay Packers supportrar brukar bära, mycket på grund av att delstaten Wisconsin ofta klassas som USA:s stora mejeristat.

Under onsdagens träningsrunda bar de europeiska spelarna dessutom Green Bay Packers färger.
– Vi tyckte färgerna var bra och snygga och vi ville göra något för att visa vår uppskattning för staten vi befinner oss i, förklarar Harrington och viskar att han gått från att vara en New England Patriots-supporter till Green Bay.
– Fansen här har varit helt fantastiska så långt, och alla är här för att ha roligt. Vi vill visa vår uppskattning för att de kommit ut en kall dag som denna och ville ge dem något speciellt att glädjas åt.

Reserestriktioner har medfört att europeiska fans inte kan flyga in i landet. Därför ses publikkuppen av många som ett sätt att försöka vinna över, eller i alla fall komma bättre överens med, amerikanska supportrar.

LÄS MER: Här hittar du allt om Ryder Cup

”Alla vill komma överens med publiken”

Harringtons flirt med publiken för tankarna tillbaka till Oakland Hills 2004. Då hade USA superstjärnorna Phil Mickelson och Tiger Woods i laget och beslutade sig för att inte skriva några autografer. Meningen var att de istället skulle fokusera på spelet. Men när Europas kapten Bernhard Langer sedan sa åt sina spelare att skriva så många autografer de bara kunde blev de europeiska spelarna snabbt väldigt populära, trots att matchen spelades i USA. Det hela slutade med utklassningssiffror i Europas favör.
– Alla vill komma överens med publiken, det råder det ingen tvekan om. Nu kan vi inte skriva autografer på grund av Covid, så då gjorde vi något annat, säger Harrington.

USA:s kapten Steve Stricker kommer från Wisconsin, som arrangerar Ryder Cup för första gången.
– Det var ett smart drag, det är klart man vill vinna över några fans. Vi hade gjort samma sak där borta.

LÄS MER: Ultimata Ryder Cup-upplevelsen – jag spelar min väg till Whistling Straits


HAR DU NYHETSTIPS? KONTAKTA MIG HÄR

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger