Golfbloggen

RYDER CUP: USA:s skräckspelare – den europeiska talismanen

Han är Europas hjärta, och trots att han aldrig vunnit en majortävling en av de självklara ledarna.
Ian Poulter lever för Ryder Cup.
– Det finns säkert många amerikaner som går runt och irriterar sig på mig, säger han.

Foto: Stella Pictures

KOHLER, WISCONSIN. När Europa svarade för ett mirakel och vände 2012 års Ryder Cup, på Medinah i västra Chicago, gjorde Ian Poulter birdies samtliga av fem sista hålen för att vinna sin match mot Webb Simpson.
På ett sätt var det startskottet på tidernas mest minnesvärda vändning, men också vad de i USA beskriver som Ian Poulters roll som ”Europas talisman”. Han spelade hem fyra poäng det året.
Nu står vi här nio år senare, och Ian Poulter har fortfarande aldrig förlorat en singelmatch i Ryder Cup.
– Jag gillar att vara på sociala medier, och hänger man där så ser man ofta highlights från förr. Det är klart att det är fina minnen och jag tycker om att se hur vi firat tidigare.
– Det finns säkert många amerikaner som irriterar sig på mig. Mina procent är bra, och så har det så klart inte varit för de jag mött. Jag njuter av att sänka puttar och vinna matcher. Det har varit fantastiskt.

LÄS MER: Här hittar du allt om Ryder Cup

”Mina poäng betydde ingenting”

Ian Poulter har spelat i sju olika Ryder Cup. I debuten besegrade han Chris Riley, och sedan dess har offren för Poulters singelslakt innefattat namn som årets amerikanska kapten Steve Stricker, Matt Kuchar, Webb Simpson och Dustin Johnson.

Vid de sju matcherna Poulter deltagit har Europa bara förlorat en gång, på Valhalla 2008. Poulter spelade hem fyra europeiska poäng men såg det ändå som ett misslyckande. Ett faktum summerar de europeiska framgångarna väl. För trots att man ofta, sett till världsranking, varit sämre än sina motståndare har man ofta lyckats vinna denna giganternas kamp.
– Mina fyra poäng på Valhalla betydde det ingenting. Man tar hellre fyra förluster individuellt men att ditt lag vinner Ryder Cup.

Foto: TT

Talismanens attityd känns inte igen från det amerikanska laget.
Men trots det ser han Europa som underdogs denna vecka på Whistling Straits.
– Det är mycket svårare att vinna på bortaplan och det händer inte så ofta, men det är också mer njutbart. Du har fansen emot dig och det amerikanska laget har satt upp banan på ett sätt som ska gynna dem. Egentligen talar allt emot dig, och när du då kan komma in och slå ur underläge så betyder det ofta lite mer.
– Titta bara på läktarna, 98 procent kommer vara amerikanska fans. Det är inte lätt, men vi måste göra det extra bra för att lyckas.

LÄS MER: Ultimata Ryder Cup-upplevelsen – jag spelar min väg till Whistling Straits

”Reaktionen måste komma naturligt”

I årets europeiska lag har Poulter sällskap av ytterligare två veteraner i Lee Westwood och Sergio Garcia. Mycket talar för att Lee Westwood både kommer att tangera och passera Nick Faldo som den spelare som gjort flest matcher för Europa. Sergio Garcia är redan den som kammat hem flest poäng av alla i Ryder Cup.

Vi pratar om en trio som tillsammans vunnit 56 poäng för Europa.
Men de blir inte yngre. Lee Westwood kommer vara den äldste som deltagit i matchen och det går inte att blunda för att ett generationsskifte står runt hörnet.

Det viskas om att Ian Poulter efter årets match kommer att utses till Europas näste kapten.
Men först vill han dunka sig på bröstkorgen ytterligare några gånger
– Du kan inte planera de här reaktionerna. Det blir konstigt när vissa spelare skriker och jublar när de inte är sådana i vanliga fall. Det måste komma naturligt. Det är också sällan på första hålet, utan det är något som byggs upp med spänningen och som så klart gör sig bra på TV, avslutar han med ett skratt.

HAR DU NYHETSTIPS? KONTAKTA MIG HÄR

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger