Golfbloggen

KRÖNIKA: Kristoffer Brobergs vackra seger – lång väntan äntligen över

Det hade gått 2 135 dagar sedan hans senaste seger.
Skadorna hade varit många och sannolikt hade han funderat både en och två gånger på att lägga av.
Men nu är Kristoffer Broberg Europatourvinnare igen.
– Det har varit ett sex år långt helvete, sa han efteråt i en tårfylld segerintervju.

Kristoffer Brobergs seger i Dutch Open var den första svenska titeln på Europatouren sedan 2019. Foto: Viasat Golf

Kristoffer Broberg hade visserligen en gång tidigare vunnit på Europatouren. Men det var sju år sedan, och sedan dess hade knä-, höft- och fotskador satt stopp för framfarten.
När 35-åringen nu gick ut för att defilera hem segern i Dutch Open hade inte haft en enda topp 10-placering sedan det där magiska året 2015.

Åtta slag är mycket. Det är ytterst sällan vi ser någon leda med så många slag på Europatouren. Men denna söndag på Bernardus Golf var en sådan där typisk söndag då vi blev väldigt varse om att golf är ett extremt svårt spel, ett spel som har en enorm spelplan men som i kanske större utsträckning än någon annan sport avgörs mellan dina öron.

Dagen innan hade Kristoffer Broberg nosat på den magiska siffran 59. Han hade kommit in på det nya banrekordet 61 slag. Men denna söndag var allt som dagen innan varit så lätt var nu väldigt svårt.
Det var en söndag som på ett väldigt vackert sätt summerade spelet golf.

Själv hade jag blivit nervös bara av att spela med danske Marcus Helligkilde, som gjorde sin blott andra tävling på touren och denna dag bara träffade en enda fairway.

LÄS MER: Magiska banrekordet satte Broberg i segerläge

Nerver och en galopperande tysk

Lättare blev det inte för att tyske Matthias Schmid, likt en brunstig hingst, galopperade i birdie efter birdie.
Hål 12 kändes avgörande. I ett läge där han under flera hål vinglat både höger och vänster hamnade han här i stora problem. Efter ett snett utslag lyckades han inte ta sig tillbaka i spel och det hela skulle så småningom sluta med att Broberg efter fyra slag fann sin boll i ett till synes omöjligt läge, från poröst underlag och över en bunker.

Men här plockade svensken fram ett slag som han en dag kommer att minnas som karriärens kanske bästa.
Göran Zachrisson hade beskrivit det som att bollen landade likt en fjäril med ömma fötter innan den nöp till, rullade mot hål och gick i.
Sannolikt var det den bästa bogeyn Broberg någonsin gjort.

Förste svensk på över två år

Ledningen kom att krympa till två slag, men nerverna var påtagliga och även utmanarna Alejandro Cañizares och Matthias Schmid tappade fart.
Det var ”oliiiidligt spännande”, som Peter Harryson hade uttryckt det. Men till blågul glädje rakade en vilt kämpande Broberg i parputt efter parputt.

På det näst sista hålet, ett par 3 över vatten, missade Broberg sitt utslag. Men bollen stannade på green och när putten sedan gick i stod det klart att han skulle kliva upp på 18:e tee med tre slags ledning.
Minuter tidigare hade Cañizares slagit in sin boll i en buske och två utmanare hade blivit en.

Broberg ”Sex år långt helvete”

Det sista utslaget var Brobergs rakaste för dagen.
Saken kändes biff och en 2 135 dagar lång väntan var äntligen över.
Skam den som ger sig, lär han ha tänkt samtidigt som han torkade handsvetten och konstaterade att han efter en riktig berg- och dalbana tagit den första svenska Europatoursegern på över två år.
– Jag är väldigt glad över att ha lyckats. Men det satt långt inne, spelet var inte där, sa Broberg efteråt i en tårfylld segerintervju som han till slut var tvungen att avbryta.
– Detta betyder allt. Jag klarar inte av att prata. Jag har gått igenom ett sex år långt helvete.

En lång väntan är över.Foto: Viasat Golf

HAR DU NYHETSTIPS? KONTAKTA MIG HÄR

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger