Golfbloggen

Brobergs bästa runda på sex år – leder på Europatouren

Under Scandinavian Mixed i somras berättade Kristoffer Broberg att hans mål är att ta sig in bland de 50 bästa i världen.
Nu leder han i Holland och kan ta ett steg på vägen.
– Min putter är glödhet, säger han.

Foto: Göran Söderqvist

Han har några skadefyllda säsonger i ryggen. Men äntligen ser det ut att lossna för Kristoffer Broberg. På fredagen svarade han för sin bästa runda på Europatouren på sex år.
Tack vare 64 slag, och en runda som inte innehöll en enda bogey, leder han Dutch Open, ett slag före belgaren Thomas Detry och danske Marcus Helligkilde.

Brobergs stora genombrottssäsong 2012 vann han tre tävling på fyra veckor på Challengetouren. Det dröjde sedan bara tre år innan han också kammade hem BMW Masters på Europatouren. Men sedan dess har det gått tuffare och 2017 blev han av med sin plats på touren.
Han kvalade sig tillbaka i europeisk golfs finrum innan knä, och höftproblem kom i vägen.
Mellan 2018 och 2020 blev det bara elva tävlingar på Europatouren.

Ett steg mot målet

Inledningen på årets säsong var allt annat än bra och han missade kvalgränsen i sex av sina åtta första starter, men efter att han blivit allt bättre vän med sin kropp har också resultaten börjat trilla in. Han har klarat kvalgränsen i fyra av de fem senaste tävlingarna och hoppas nu ta sig långt i Europatourens Race to Dubai-slutspel.
– Jag tar bara ett slag i taget. Jag har kämpat länge med skador, så det är skönt att spela bra igen. Det är trots allt bara golf vi spelar.

Det verkar också som att han haft ett öga som stökat till det. Eller?
– Jag var hemma under en månads tid och träffade en optiker. De hittade något konstigt där, så nu har jag en lins på högra ögat, och nu kan jag se linjerna lite bättre. Och jag startar bollen på linjen, så det är jag ganska glad över.

Oavsett vad så kan Broberg vid seger i Holland ta ett stort steg mot ett uttalat mål.
Så här sa han nämligen under Scandinavian Mixed på Vallda tidigare i år.
– Kroppen känns bättre än någonsin, men nu ska jag hitta tillbaka till spelet. Målet är PGA-touren och topp 50 i världen, men just nu känns det ganska långt borta. När? Inom två år hoppas jag.

HAR DU NYHETSTIPS? KONTAKTA MIG HÄR

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger