Golfbloggen

RYDER CUP-KRÖNIKA: ”USA kommer sätta fälleben på sig själv – igen”

Sett till världsrankingen borde USA vara storfavorit till att vinna Ryder Cup.
Men vi talar om människor som utövar idrott och egoister som sätter jaget före laget.
Forskare borde genomföra idrottspsykologiska studier på årets amerikanska lag, och redan har kapten Steve Stricker begått ett stort misstag.
Därför är anledningarna många att tro på europeisk seger.

Rory McIlroy, Stephen Gallacher, Jamie Donaldson och Henrik Stenson. Det är inte alltid som de största stjärnorna utgör det bästa laget.Foto: AP

Vi talar om den bästa tv-underhållningen som golfen har att erbjuda och ett av världens största idrottsevenemang; Ryder Cup. En giganternas match som senast det begav sig fick en halv miljard människor att bänka sig framför dumburken.

Efter att sedan 2014 ha bevakat varje match på plats kan jag lova att det är ännu när man ser spektaklet på plats.

Att kvala in till laget är vad varenda golfare drömmer om, sedan byggs det upp och byggs upp och byggs upp. När solen tar sig upp över horisonten, när daggen håller på att släppa och du hör läktarsångerna är det som att tiden står stilla.
För vissa går det där och då alldeles för snabbt.
Jag minns hur Webb Simpson nästan luftmissade sitt första slag på Gleneagles 2014. Då var legendaren Tom Watson kapten för USA, och efteråt kritiserades han hårt för att inte ha lyckats skapa den nödvändiga sammanhållningen i ett amerikanskt lag som också då var favoriter.

Jamie Donaldson tog den avgörande poängen för Europa.

”De retar gallfeber på varandra”

Jamie who? Walesaren var en doldis då, hade en fransk lagkompis som hette Victor Dubuisson och ingen av dem har uträttat särskilt mycket sedan dess.
Att vinna Ryder Cup är att ta en individuell sport med tolv egoister (du behöver vara det för att lyckas i vårt märkliga spel) och svetsa samman dem till ett lag.
Europa brukar lyckas bäst med just den delen, och i år har den amerikanska kaptenen Steve Stricker en tuffare uppgift framför sig än väldigt många av hans företrädare.

För även om vi många gånger sett tuppfäktningar mellan Tiger Woods och Phil Mickelson, samt lika korkade som ihärdiga försök att spela dem tillsammans, så har golfvärlden aldrig tidigare skådat två spelare ogilla varandra i så stor utsträckning som Brooks Koepka och Bryson DeChambeau. Säkerligen har en viss del av deras avsky varit ren teater, men det går inte heller att blunda för att den enes blotta närvaro retar gallfeber på den andre.

På ett eller annat sätt kommer det att leda till friktion och konflikt i det amerikanska laget.

Värsta Paradise Hotel

Kanske på samma sätt som när det i Paris ryktades att en lagkompis närmat sig Dustin Johnsons flickvän Paulina Gretzky, något som under den efterföljande lagfesten ska ha slutat i handgemäng.
Värsta Paradise Hotell, eller vad de där programmen numera kallas…

Nu har man visserligen lämnat den störste problemmakaren av dem alla, Patrick Reed, hemma. Men Steve Stricker missade också att ta med matchspelsspecialisten Billy Horschel som ett av sina wildcards. Horschel vann WGC Matchplay och visade dessutom storform när han helgen som gick kammade hem BMW PGA Championship.
Självklar är det ett misstag.

Kanske adderar det press på de som faktiskt får chansen på Whistling Straits.
Oavsett vad har jag en känsla av att USA ännu en gång kommer sätta fälleben på sig själv.


HAR DU NYHETSTIPS? KONTAKTA MIG HÄR

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger