Golfbloggen

SOLHEIM CUP: Oväntad hjälte avgjorde superdramat

Europa hade bara en gång tidigare vunnit på amerikansk mark. På Labor Day säkrades nummer två.
Stormatchen fick en oväntad hjältinna i Finlands Matilda Castren – som fram till för bara ett par månader sedan inte ens var påtänkt till laget.
– Jag har svårt att finna orden, jag skakar fortfarande, sa Castren efter den avgörande putten.

Foto: TT

Leona Maguire var första irländska spelare någonsin att delta i Solheim Cup. Hon gick obesegrad genom hela matchen och i singelspelet fullkomligt slaktade hon amerikanska stjärnskottet Jennifer Kupcho.
Poängen var den första klara i söndagens singelspel och innebar att Europa hade fått en drömstart.

Nu behövde man bara vinna tre av de återstående elva matcherna för att behålla pokalen.
– Jag ville bara börja bra och eaglen på tvåan var just det. Jag gjorde allt jag kunde för att sätta press på Jennifer och jag lyckades ta med mig mitt bästa spel i dag. Jag visste att jag behövde spela bra, för Jennifer är en fantastisk spelare, sa Maguire och tillade:
– Jag är otroligt stolt över att ha bidragit med fyra och en halv poäng till vårt lag.

Bara en spelare har spelat hem fler poäng under en och samma Solheim Cup; Caroline Hedwall bidrog med hela fem poäng när Europa 2013 för första gången någonsin vann på amerikansk mark.

LÄS MER: Här hittar du allt om Solheim Cup

Sagström fick sin revansch

Madelene Sagström inkasserade Europas andra poäng för dagen när hon gjorde processen kort med Ally Ewing
– Det har varit en fin vecka, men jag hade inte bidragit med poäng förrän nu. I morse stod på rangen och kom fram till att jag behövde vara mig själv och spela mitt spel.
Det gjorde Sagström som i och med sin seger fick revansch på Ally Ewing som fanns i motståndarlaget under lördagens märkliga regelincident.

När fransyskan Celine Boutier besegrade Mina Harigae kändes det bara som en tidsfråga innan saken skulle vara klar.
– Det känns som det faktum att inresereglerna gjorde vi inte fick ha några fans här och att vi var så isolerade bland andra amerikaner förde oss samman. Lagkemin var helt otrolig, sa Boutier.

LÄS MER: Resan mot plushandicap – del 6: ”Att glömma och gå vidare”

Nordqvist Europas härförare

Precis som 2015 ställdes Anna Nordqvist mot Lexi Thompson, och precis som då delade de en både jämn och välspelad match, och Europa tog ytterligare ett steg mot att behålla bucklan.
– Vi spelade båda fantastiskt. jag trodde jag sänkte putten för att vinna på sista hålet, men man kan inte få allt här i livet, säger Nordqvist som både slog Europas första slag för veckan och sedan var först ut i det avgörande singelspelet.
– Det har varit en stor ära och har känts underbart att vår kapten trott på mig. Jag njöt av det. Det är de här ögonblicken man lever för, fortsätter Nordqvist och berättar att hon saknade de europeiska fansen:
– Jag upp bollen på green på elvan och fick inga applåder och sänkte en fin putt och det var inga applåder, men vi ser framemot att höra er nästa gång.

En oväntad hjältinna

Ytterligare en halv poäng tog Nanna Koertz Madsen, vilket betydde att det nu bara saknades en sista poäng.

Men det skulle trots allt bli dramatiskt. På ledartavlan tog USA ledningen i allt fler matcher. Men skulle gå Europas väg.

Spiken i kistan satte Finlands Matilda Castren. Castren tog i juni sin första titel på LPGA-touren, men saknade den nödvändiga statusen på Ladies European Tour för att komma med i laget. Då beordrade kapten Catriona Matthew henne att åka hem till Europa för att fixa saken. Det gjorde Castren, som tog sig över Atlanten, spelade Gant Open och vann hemma på Aura Golf i Finland.

Så fixade hon platsen i laget och knappt två månader senare satte hon den avgörande putten på damgolfens största scen.
Castren besegrade veteranen Lizette Salas som aldrig tidigare förlorat en Solheim Cup-singel.
– Jag visste att den sista putten var viktig och att vi behövde den, men inte att den var avgörande.
– Det har varit helt fantastiskt att få vara med och att få spela med Anna Nordqvist de första matcherna. Och att få vinna min match i dag, det är allt jag kunnat drömma om, säger Castren direkt efter segerputten.

HAR DU NYHETSTIPS? KONTAKTA MIG HÄR

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger