Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Testat sedan sist: Så bra är Titleists nya T-serie

Titleists nya järnklubbor är äntligen här.
Den 9 augusti finns de för custom fitting, och den 26 augusti i din proshop.
Men jag har redan testat de stilrena klubborna.
Nedan kan du läsa vad jag tyckte.

Titleist riktar sig numera inte bara till den duktige golfaren, utan har något för alla. Det blir tydligt när de släpper sin nya T-serie.

Från Titleist för ett par år sedan släppte den första versionen av T-järnen så kände företaget att man satte en ny standard. Resultatet kom som ett brev på Posten (nåja, mer självklart än så…) och klubborna blev de mest spelade på PGA-touren.

Hur jobbar man vidare från en sådan framgång?
Jo, för att behålla sin position är utveckling ett måste, och det har Titleist gjort när man nu släpper en ny och uppdaterad linje där fokus främst ligger på precision och känsla.

Vi betar lite kort av de fyra nya modellerna.

Fyra modeller med olika egenskaper

T100 är en smidd klubba med aningen tunnare topplinje än sin föregångare. Den har traditionell loft, en grad starkare än bladklubban MB, och en ribba bakom träffytan ger en kraftfull känsla. Det har man kombinerat med tungstensviktning (volfram) i tå och häl på 3-7 för att skapa förlåtande egenskaper. 8-Pw är utan tungsten för en mer penetrerande flykt.
Detta är en så bladlik klubba man kan få utan att faktiskt ha en bladklubba i handen.

Pris m stålskaft: 12 000 sek/sex klubbor

T100s är sedan nästan exakt samma som T100, men med två grader mindre loft. Den är till för spelare som kanske är uppväxta med modernare klubbor och som inte vill ge avkall på längden man får med dem.
I denna modell har Titleist jobbat med ännu mer tungsten samt en muscle channel bakom träffytan som ger snabbare bollhastighet och längre slag.

Pris m stålskaft: 12 000 sek/sex klubbor

T200 är Titleists och kanske hela marknadens mest tekniskt avancerade järnklubba någonsin. Den har utseendet av en tourklubba, men ger dig samtidigt all hjälp du kan få. Bladlängden är kortare än på andra klubbor i samma segment, och vi bjuds även på en både tunnare sula och topplinje. Dessutom snackar vi inte så mycket offset och kombinerat med en smidd träffyta blir detta en riktigt trevlig klubba även för den riktigt duktige golfaren.
Hur kan detta vara en lättspelat tänker du?

Jo, tack vare tungstensviktningen. Här har man jobbat med hela 100 gram tungsten per klubba. Det skapar en hög utgångsvinkel och bollhastighet nästan oavsett var på klubbhuvudet du träffar.

Pris m stålskaft: 12 000 sek/sex klubbor

T300 är den mest lättspelade klubban. Nästan på beställning går den högt, långt och rakt. Till skillnad mot sina kompisar ovan så är den gjuten. Den har också ännu mer tungstensviktning än de andra och är viktad en aning mot tån för att skapa rakare slag.

Pris m stålskaft: 9 000 sek/sex klubbor

LÄS MER: Här hittar du alla Golfbloggens utrustningsartiklar

Min kommentar: Dags att lämna bladen?

Så vad tyckte jag? I sin ambition om att göra klubborna ännu snyggare än sina föregångare tycker jag Titleist lyckats. Framförallt gillar jag den tunnare topplinjen och den borstade finishen på den nya T100-modellen.
Faktum är att den till och med kan lura en bladfascist som mig att gå till en lite snällare klubba.

En annan reflektion jag hade var att jag när jag (totalt ur form) testade T300 slog den mer än 20 meter längre än min egen MB-järnsjua. Magi, kanske man utropar om man inte riktigt tänker sig för…
Men vad är det egentligen vi är ute efter i ett set järnklubbor? Längd? Njae…
Det viktigaste för mig är att ha rätt avståndsintervaller mellan klubborna, det får jag omöjligen om min pitchingwedge går 140 meter.

Just med järklubborna gillar jag också att kunna slå högt, lågt och med olika skruv.
Men för den som kämpar med bollträff och blir glad av att se bollen flyga. Då är detta en dunderhit!

Med det sagt så har järnsjuan i T300-setet hela sju grader mindre loft än den i mitt MB-set. Den svingas alltså som min järnfemma, fast är betydligt lättare att slå.

Så vad som står i botten på din klubba är bara ett nummer, inte nödvändigtvis spelas din sjua på samma vis som din kompis.

Kanske är det till och med dags att ha två sjuor och ingen femma i bagen…?

HAR DU NYHETSTIPS? KONTAKTA MIG HÄR

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger