Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

På söndag kan Annika Sörenstam vinna US Open igen

Det har gått 13 år nu.
Sedan Annika Sörenstam från 180 meter slog en järnsexa rakt i hål. Det var hennes sista slag i US Open.
Nu är hon tillbaka.
– Det är inspirerande att spela en US Open igen, säger hon.

Annika med 13 års mellanrum.Foto: Bildbyrån och AP

Tre av Annika Sörenstams tio majortitlar är US Opens. Hon vann 1995, 1996 och 2006. Men det sista slaget i tävlingen slog hon 2008 på Interlachen Country Club i Edina, Minnesota. Det innebar ett sagolikt slut på en lika sagolik karriär.

På torsdag ställer hon nu för första gången sedan dess upp i ett US Open igen; Senior Women’s Open.

LÄS MER: Utslagen Annika siktar på US Open

Svårbedömd form

När det kommer till segerhoppen så är det inte helt lätt att veta var Sörenstam står. Tidigt i våras klarade hon kvalgränsen i sin första LPGA-tävling på 13. Men å andra sidan spelades tävlingen på Sörenstams hemmabana Lake Nona, i Orlando.
Senare under sommaren missade hon cutten i Scandinavian Mixed där hon tillsammans med Henrik Stenson stod värd för tävlingen.

Några saker går inte att blunda för. 13 år efter det att hon lade klubborna på hyllan toppar Sörenstam fortfarande listan över vem som spelat in mest pengar på LPGA-touren. Hon har också den enda 59-rundan i tourens historia. En score hon för övrigt noterades för 2002, en säsong då hon snittade fortfarande rekordlåga 68.70.
Vi kan också blicka tillbaka på en tid då hon vann tävlingar 12 år i följd och på 307 starter klarade kvalgränsen 298 gånger och vann otroliga 72 tävlingar (23 procent). 69 procent av gångerna var hon bland de tio bästa.

Höjdpunkten: Att bli mamma

Men mycket har så klart hänt sedan dess. Bland annat har Sörenstam fått barnen Ava och Will, utvecklat sin stiftelse och sina juniortävlingar. Och så har hon landat jobbet som President vid Internationella Golfförbundet, ett förbund som varit drivande i att få tillbaka golfen som en OS-sport.
– Det har varit intressanta 13 år. Höjdpunkten har varit att bli mamma till två barn. Jag har haft tur och aft ett fint liv. Jag trodde faktiskt aldrig att jag skulle komma tillbaka till tävlingsgolfen.

Men en sak är säker.
Kommer hon tillbaka till ett spel i närheten av det hon visade upp under mitten av 00-talet.
Då har hon stor chans att skriva historia igen.

Sugen på ny putter – då ska du kolla igenom videon nedan

HAR DU NYHETSTIPS? KONTAKTA MIG HÄR

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger