Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Felfri Björk: ”Har känt mig tvingad att spela”

Efter sex birdies och inte en enda bogey var Alexander Björk både bäste svensk och ledare i klubbhuset.
Ett skönt besked efter vad som varit riktigt jobbig tid.
– För min del har det varit sjukt tufft. Jag har knappt velat åka på tävlingarna utan det har varit mer att man känt sig tvingad till det på grund av sponsorer och ranking, säger han.

Björk med stigande form. Efter en felfri söndagsrunda ser han ut att bli bäste svensk i Scandinavian Mixed.Foto: Bildbyrån.

Alexander Björk gick den sista dagen av Scandinavian Mixed helt utan att göra bogeys. Sex birdies gjorde att han for som en raket upp för ledartavlan.
Även om många spelare fortfarande var ute på banan låg han femma när han mötte medierna.
– Det var längesesadan jag spelade så här bra. Jag hade några puttar som precis smet förbi, men jag är jättenöjd med varvet och scoren.

Hittat formen efter tuff tid

För Björk har det varit en lång resa. Inte bara i själva tävlingen där han inledde svagt och under torsdagen flera gånger var flera slag över par.
Men han kom tillbaka och sedan vet vi hur det slutade.
– Det var bra att jag kämpade mig tillbaka och gick på par den första rundan. Det gjorde att jag fick en chans att klara cutten och spela vidare, säger Björk innan vi kommer in på en stigande form och var skon klämt.

LÄS MER: Här hittar du allt om Scandinavian Mixed

De senaste sex tävlingarna har han kommit bland de 30 främsta på Europatouren. Men innan dess var han riktigt under isen.
Coronapandemin påverkade honom på ett emotionellt plan, och det smittade i sin tur av sig på spelet.
– Nu känner jag mer och mer att jag är där jag vill vara, både spelmässigt men också i huvudet. Jag mådde ganska dåligt i säkerhetsbubblan vi har på touren och då var det svårt att prestera, säger han och förklarar hur han i vecka efter vecka saknat familjen.
– Man vill inte vara i väg från familjen. Man har ju valt ett liv på resande fot, men det livet har inneburit att man kan ta med sig familjen och barnen kan vara i tourens barnpassning. När den möjligheten togs bort så blev det tufft.
– Samtidigt hade touren det tufft förra året och tog ned prissummorna. Då blev det att man åkte och spelade sämre tävlingar. Den kombinationen gjorde att jag tappade motivationen lite, men jag känner att jag hittat tillbaka lite den sista tiden.

”Som att komma ut ur fängelse”

Inte heller denna vecka har flickvännen eller barn närvarat på Vallda. Men vänner har varit där för att titta och när touren släppte på restriktionerna och det blev tillåtet att besöka Göteborgs uteserveringar, då var Björk en av de första att ge sig ut på Avenyn.
– Det kändes som att komma ut ur fängelset, säger han och ler.

Efter den fina avslutningen på Vallda undrar man givetvis vad framtiden har att bjuda på.
– Jag hoppas kunna bygga vidare på den här känslan och hitta tillbaka på spelet jag hade för några år sedan.


HAR DU NYHETSTIPS? KONTAKTA MIG HÄR

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger