Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Amatörsuccén: ”Skitstörigt och jättesparrande”

Samtliga fyra av de svenska amatörerna klarade kvalgränsen i Scandinavian Mixed.
Om några år kan de mycket väl vara tävlingens dragplåster.
– Vi har bra koll på vad som krävs och har alla fyra vad som behövs för att vinna, säger Linn Grant.

Linn Grant och Ludvig Åberg.Foto: Bildbyrån

Visserligen leder Caroline Hedwall när en speldag återstår. Men den stora snackisen på Scandinavian Mixed har under hela veckan varit den kvartett svenska amatörer som alla klarade kvalgränsen.

När en runda återstår delar Vincent Norrman och Linn Grant 18:e-platsen på -7, Ludvig Åberg är ett slag bakom och Maja Stark är fyra under par.
– Det är inte alla gånger som vi fått med oss så många amatörer och att de spelar så bra. Det ger så klart erfarenhet att få spela med bättre spelare eller att man får kvitto på att man håller samma nivå som proffsen i ett stort sammanhang, säger Henrik Stenson som ligger lika med Maja.

LÄS MER: Här hittar du allt om Scandinavian Mixed

Kunskap från touren

Under veckans gång har du bland annat kunnat läsa en intervju med landslagscoachen Fredrik Wetterstrand som gett sin syn på denna gyllene generation.
Efter lördagens runda gav Linn Grant sin syn på saken.
– Vi har tränare som har bra koll på hur det är att spela ute på tourerna, som har tagit mycket info med till oss och som sätter upp träningar efter de förutsättningarna. Det gäller både pressade och stressade situationer, men också svårighetsgraden i slagen.

”Skitstörigt och jättesparrande”

Även om ofta skördat framgång vid olika tillfällen är det en styrka att vara flera.
– Det har varit jätteviktigt, inte minst under de åren som många slutar med idrott. Då har det varit väldigt sparrande. Men också att hela tiden ha någon eller några som hela tiden gör något som är lite bättre. Det är skitstörigt samtidigt som det är jättesparrande.

Ludvig Åberg:
– Det som är lite kul är att det går bra för oss allihop och när Maja eller Linn spelar bra så tycker vi alla att det är väldigt roligt. Ser jag Maja spelar bra i US Open så kan jag använda det som motivation.

Spelmässig har alla fyra denna vecka med råge visat att de kan hävda sig på respektive Europatour.

Avvägningen: När börjar proffslivet?

För Vincent Norrman börjar proffslivet redan nästa vecka. Ludvig Åberg planerar att fortsätta studera åtminstone någon termin till.
– Det är så mycket runtomkring som ska funka, det är inte bara golfen. Man ska hantera både sponsorer och agenter och andra saker runtomkring där jag känner att jag har en del att lära mig.
– Kan jag hantera allt runtomkring så kommer golfen att lösa sig själv. Statistik och alla siffror säger att om man är hyfsat med på college- och amatörranking så kan man hävda sig också som proffs.

Maja Stark och Linn Grant går också båda i proffstankar, men exakt när de ska ta steget är inte beslutat.

HAR DU NYHETSTIPS? KONTAKTA MIG HÄR

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger